Krenkelser og fornærmelser skal ikke lenger være straffbart

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Oslo (NTB-Anne Marjatta Gøystdal): Vitser, satire, harselas og krenkelser rettet mot utenlandske statsoverhoder og andre høytstående representanter skal ikke lenger kunne straffeforfølges.

Det var SV som fremmet forslaget om at formuleringen i straffeloven må endres, og forslaget har nå fått støtte flertallet i justiskomiteen på Stortinget.

Flertallet er enig i at bestemmelsen i straffeloven er problematisk sett opp mot ytringsfriheten. Komiteen har derfor innstilt på et vedtak hvor Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å fjerne bestemmelsen.

– Jeg ser ikke en eneste grunn til å ha en egen lov mot å fornærme representanter fra en fremmed stat. Det er forskjell på vold, hatefulle ytringer og rasisme, som alltid er og bør være forbudt, og det å fornærme noen, sa SVs Bård Vegar Solhjell da lovforslaget ble fremmet i vår.

Satiredikt

Saken ble aktuell etter at den tyske komikeren Jan Böhmermann framførte et satiredikt på TV rettet mot Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Tyrkia tok saken særs alvorlig og diktet utløste en diplomatisk krise mellom de to landene som endte med at det tyske utenriksdepartementet mottok en diplomatisk note. Tyrkia krevde at den samfunnsrefsende satirikeren skulle straffes for å ha krenket presidenten. Det var det også anledning til ifølge den tyske straffeloven.

Også det norske lovverket har hittil hatt en lignende bestemmelse. Ifølge loven kunne man straffes med fengsel i inntil ett år ved å opptre «fornærmelig» overfor en representant for en fremmed stat.

Bør ikke beskyttes mot fornærmelser

Dermed er det i teorien mulig for også norske komikere å bli straffet for å harselere med representanter for andre land, har ytringsfrihetsekspert Anine Kierulf påpekt.

Paragrafen ble videreført da den nye straffeloven trådte i kraft i fjor. Nå får SV gjennomslag for at den skal bort.

– Det at noen representerer en fremmed stat, forplikter oss på ulike vis som nasjon, men det bør ikke gi en egen beskyttelse mot fornærmende utsagn, heter det i lovforslaget. (©NTB)

Artikkeltags