Gå til sidens hovedinnhold

WHITE LIVES MATTERS ( ALSO )

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Flere artikler i AN har i den siste tiden omhandlet Kassandras offentliggjørelse av en viss karikaturtegning.

Vi ble alle berørt av det grusomme politivolddrapet på George Floyd i USA. Det førte straks til store demonstrasjoner i Norge med parolen "Black lives matters" på bannere og T-shirts understøttet av norske myndigheter, den norske pressen og TV kanalene. Til min og fleres forundring ble den største demonstrasjonen i Oslo, med flere 10 tusener tilstede godtatt gjennomført, midt i den verste første bølgen av Covid-19 smitten.

Nå etterlyser jeg demonstrasjonene til minne om Samuel Paty, læreren fra Frankrike , som nylig ble drept på bestialsk vis for å ha vist en tegning av profeten i sin undervisning. Det er vanlig pensum i Frankrike å vise slike tegninger i skoleklasser.

Var ikke Samuel Patys liv like mye verdt ?

Tror man ikke Paty ba for sitt liv og gjennomgikk like store lidelser som George Floyd ?

I programmet " Debatten " 20/10 uttalte kunnskaps og intergreringsminister Guri Melby at også norske lærere står fritt i å vise disse tegningene i undervisningen. Lektor Anne Nyeggen representerte en av lærerne som har vist flere av karikaturene i sine timer ved Norges Handelsgymnas. Cemal Knudsen Yucel (ex- muslims of Norway og prest Einar Gelius hadde også gode innlegg i debatten.

Jeg anbefaler også en svært god artikkel i Nettavisen av professor Bjørn Kvalsvik Nicolaysen " Til Samuel Patys minne; ein martyr for lærarens kall " og et meget bra debattinnlegg av Stein Sneve i AN ang. denne saken.

Nå som min datter Kassandra har valgt å legge ut tegningen på sin politiske Facebook side, var det ikke med min godvilje.

Kun fordi at jeg er redd for represalier. Men hun står for sine egne meninger og valg, det skulle bare mangle.

Hun er modigere enn de fleste, inklusive meg.

Når det er sagt , kan man ikke akseptere at vi i et demokrati som kjennetegnes med ytringsfrihet skal frykte for å bli angrepet for å uttrykke sin mening. At vi allerede er så kuet, er virkelig skremmende.

Vi burde absolutt følge Frankrikes eksempel, og henge gigantiske plakater av karikaturene på flere av våre offentlige bygninger.

Øverste myndigheter burde offentlig komme med bastante uttalelser om at i Norge er det full rett til å publisere satiriske tegninger innen alle trosretninger,- og man burde kreve at lederne i moskeene i Norge ( med full statsstøtte) tar avstand fra slike uhyrligheter. de har plikt til å følge Norges lover og innrette seg etter norske leveregler.

Vi burde stå sammen som en homogen gruppe,- med avisene, tv kanalene, statsministeren, regjeringen,"yrkesdemonstrantene" lærerorganisasjonene, kunstnerne, tegnerne, influenserne, politikerne og mannen i gata bør stå opp mot frykt og undertrykkelse.

Venstresiden bør slutte med sin naive og misforståtte snillisme og pressen ( gjelder også AN ) bør stå fram som et godt eksempel, være den modige og frie 4. statsmakt.

La flest mulige av oss våge å legge ut en karikaturtegning av Mohamed, for å ufarliggjøre det, og for en gang for alle vise at vi lever i det 20. århundre. Selv er jeg ikke på sosiale medier etter eget valg, får kanskje trykke meg en t-skjorte.

Kassandra er selv lærer og og tok nok sitt valg både på grunn av det og for ytringsfriheten.

Til hennes støttespillere både på Facebook og ellers vil jeg si at det er greit å heie på henne i denne saken, men mer realt å selv legge ut en karikatur.

La meg avslutte med disse ordene fra en kjent gammel kampsang ; " Opp alle jordens bundne treller "

( føler at den kan bli aktuell igjen, snarere enn vi tror )

Kommentarer til denne saken