Gå til sidens hovedinnhold

Vy (NSB) planlegges å selges?

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

FRAMTIDIG SALG AV NSB

Denne navneendringen er del av en langsiktig plan om privatisering av NSB. Med en endring til Vy er NSB nærmest oppløst og avløst av en rekke selskaper med forskjellige funksjoner og med ledere som får millionlønninger. NSB kan ikke selges, men Wy vil bli klare for salg og privatisering.

Det som har skjedd med NSB, er, at et populistisk parti fikk muligheten å være med i en regjering hvor de fikk anledning til å utøve sin politikk. De har i meget stor utstrekning benyttet seg av konsulenter og konsulentfirmaer, og da spesielt i sin jobb med å avvikle NSB, som de har en spesiell aversjon imot.

Vårt lille populistiske parti driver denne politikken for å bli omtalt, og for å vise at de kan ta hånd om baner og busser i Norge og få det meste privatisert. De har også hastverk med å få gjort mest mulig før de eventuelt mister sjansen i en ny regjering. De visste at NSB hadde et etterslep på mange år av vedlikehold, men det hadde de ikke tid til å gjøre noe med. De begynte i stedet å planlegge Jernbanereformen og benyttet konsulenter en masse. NSB ble stykket opp i mange forskjellige selskaper, og med ledere med millionlønninger.

Før de kom med navneendringen, har det gått med langt over 1 milliard kroner, og nå kommer det altså 200–300 millioner i tillegg på grunn av navneendringen. Det at de ikke startet et storstilt arbeid med vedlikehold, har de siste årene ført til store problemer i togtrafikken med store plager for de reisende, og det vil fortsette.

Regjeringen har i noen utstrekning fulgt direktiver fra EU, men navneendringen bryter med det som foregår med jernbanene på kontinentet. De beholder sine navn på tross av konkurranseutsetting og andre endringer. Som gammel jernbanemann gremmes jeg over denne utviklingen og håper noen vil få snudd på den. Jernbanene har etter min mening framtidens beste transportsystem.

Kommentarer til denne saken