Gå til sidens hovedinnhold

Vurderer å anmelde eierne av tomta: – Det er en svært alvorlig situasjon

Fauske kommune vurderer å anmelde selskapet som lanserte den dyreste leilighetsutbyggingen i Fauske i moderne tid.

For abonnenter

Gigantutbyggingen skulle koste opp mot 150 millioner kroner, men så stoppet alt opp og våren 2020 bestemte selskapet Miris Eiendom seg for å selge.

I dag ligger det blant annet store mengder betong og rester av armeringsjern på eiendommen som er ikke er tatt hånd om.

Senest i fjor høst ga Fauske kommune Miris Eiendom et ultimatum: Rydd opp!

– Massene har ligget i området i mer enn ett år og er til sjenanse for naboer og andre som passerer tomta. I tillegg medfører støvet problemer for naboene. Forsøplingen kan også føre til fare for ulykker eller helseskade, skrev kommunen til selskapet.

Skarpe deler

Det ble imidlertid argumentert med at selskapet ikke hadde anledning til å rydde opp uten at det ville føre til at de gikk konkurs. Dermed ga kommunen Miris muligheten til å selge eiendommen som den var, uten å måtte betale mulkten som på det tidspunktet var varslet.

I november i fjor ble tomta lagt ut for en krone av DNB Eiendom, for å teste markedet. Lenge var det håp om at det ville komme nye eiere på plass. Men den gang ei.

– Oppdraget er trukket fra markedet, og vi har ikke noe med salget av eiendommen å gjøre, sier Pål Martin Arntzen i DNB Eiendom til Saltenposten.

Kommunalsjef for plan, eiendom og samfunnsutvikling i Fauske sier til Saltenposten at de ser svært alvorlig på situasjonen.

Det spesielt siden ruinene av skolen står helt åpent for allmenn ferdsel, og at det er store hauger med betong og skarpe deler av armeringsjern som stikker ut.

– Det er helt uholdbart at eiendommen står ubeskyttet på denne måten. Det er en svært alvorlig situasjon. Om noen skader seg, vil det være tragisk, og det er noe de som eiere har ansvar for, sier Trond Heimtun til avisa.

14. mai i fjor tok Fauske kommune turen til eiendommen, og registrerte ifølge et varsel om pålegg ulovlig forsøpling og lagring av forurenset masse over et område på rundt 10 da.

Vurderer anmeldelse

Fauske kommune har nå sendt en henvendelse til Miris Eiendom om å rydde opp umiddelbart. Ifølge Heimtun har de ikke fått tak i selskapet, men har gitt dem en uke på å få på plass gjerder rundt området.

– Ellers vil vi vurdere å anmelde dem til politiet, slår han fast overfor Saltenposten.

26. april skrev Avisa Nordland at det Oslo-baserte selskapet Miris hadde bestemt seg for å avslutte arbeidet på Sentralskoletomta og selge prosjektet.

– Det er beklagelig, men det er flere grunner til at vi ikke velger å gå videre med prosjektet, fortalte Geir Nystrand den gang.

– Ikke noe å mase om

Jan Gunnar Mathisen står oppført som daglig leder i selskapet. Han forteller at han mottok et brev fra Fauske kommune tirsdag denne uka.

– Jeg visste ikke at gjerdet ikke lenger var på plass. Vi hiver oss rundt nå, sier han til Avisa Nordland.

– Jeg skal ta noen telefoner. Det er vel en haug med masser som ligger der, som vi skal ta oss av, legger han til.

Ifølge Mathisen var massene tenkt brukt til masseutbytting av myrholdig jord.

– Nå må vi se hva vi gjør. Mulig vi kjører det på fyllingen, sier han og påpeker:

– Dette skal vi løse. Egentlig er det ikke noe å mase om. Det er på tide at det blir gjort noe der oppe, sier han.

Mathisen har lovet å holde Avisa Nordland oppdatert på prosessen videre og sier avslutningsvis at det har vært noen potensielle kjøpere og luktet på eiendommen.

Kommentarer til denne saken