- Vi visste at det var en kniv i boligen. Det var gitt i rapporten. Men på kjøkkenbenken lå det ingen kniv, begynte det første vitnet sin forklaring i Nord-Troms tingrett.

Den tiltalte er en kvinne i midten av 20-årene. «Mia» er ikke hennes egentlige navn, men det hun har blitt kalt i forbindelse med en omfattende reportasje i AN vinteren 2019.

- Mens hun var på badet, hørte vi en lyd akkurat som om det ble lagt fra seg en kniv. Mia kom ut og spurte min kollega om «hun andre» ennå var der, fortsatte vitnet.

- Svart i blikket

Hun var først ut av i alt 30 vitner aktor Stian Pedersen Mojlanen har kalt inn til hovedforhandlingen, som ventes å pågå ut uken. Mia er tiltalt for i psykotisk tilstand å ha utført 17 ellers straffbare handlinger, og fra statsadvokatens side er det varslet påstand om dom til tvungent psykisk helsevern.

Fra vitneboksen fredag ettermiddag fortalte helsepersonellet videre at de fikk Mia med på at alle tre skulle gå og sette seg ved kjøkkenbordet den oktobernatten i 2017. Og at tiltalte stirret på henne og laget lyder.

- Hun sa at «Maja» ikke likte meg, og at «Maja» hadde lyst til å skade meg. Vi prøvde å få henne til å snakke om noe annet, men hun datt hele tiden tilbake dit. Stirret på meg. Helt svart i blikket. Så spurte jeg om hun ville jeg skulle gå. Det ville hun ikke, forklarte kvinnen.

- Gjemt under duken

Flere ganger i løpet av det nattlige tilsynet skal de to helseansatte ha forsøkt å få Mia til å si hvor kniven befant seg, ifølge fornærmedes forklaring. Ved kjøkkenbordet skal hun brått ha trukket den fram fra under duken.

- Jeg hører min kollega si «legg ned kniven». Så angriper hun. Det er tydelig at det er meg hun skal ta. Jeg løper mot døra, og prøver å få opp døra, men hun kommer etter meg og hugger etter meg, sa kvinnen.

Etter først å ha forsøkt å stanse angrepet ved kjøkkenbordet ved å kaste seg over tiltalte, skal kollegaen på ny ha bidratt til å hindre Mias utfall ved døren, ved å legge henne i bakken. Mens basketaket fortsatt pågikk, skal en av de to helseansatte kvinnene ha greid å varsle politiet.

Tøff tid etterpå

Til slutt skal de også ha greid å fravriste Mia kniven. Fornærmede skal ha blitt påført et overfladisk risp på armen.

- Fysisk hadde jeg vondt i kroppen som om jeg hadde vært i en slåsskamp. Psykisk har det vært litt mer. Det har vært tøffe to og et halvt år, sa kvinnen i retten.

Hun ga uttrykk for å ha vært redd for å gå ut. For at hun verken i forbindelse med jobb eller fritidsaktiviteter har vært i stand til å gjøre som hun har ønsket. Og for at det har vært vanskelig å komme videre i påvente av rettssaken.

- Jeg oppfattet det, i alle fall i ettertid, som at hun ville drepe meg, sa kvinnen i retten.

Låste dører i bilen

Historien sammenfaller i stor grad med det kollegaen fortalte i retten, da det ble hennes tur til å vitne. Vedkommende forklarte at det var hendelser med annet personell uken i forveien som gjorde at de var to under det aktuelle tilsynet.

- Tiden etterpå har vært tung, sa kvinnen – tydelig preget under vitnemålet.

- Til å begynne med låste jeg dører i bilen da jeg var ute og kjørte, og jeg klarte ikke gå tur alene, fortsatte hun – og ga videre uttrykk for at opplevelsen hadde gått ut over familien.

- Det er det psykiske som har vært det verste. Det tar mye energi, forklarte kvinnen.

- Husker ikke

Mia har erkjent skyld for alle punktene i tiltalen, også dette mest alvorlige, som av aktor beskrives som forsøk på grov kroppsskade.

Men da hun av tingrettsdommer Knut Rye-Holmboe ble spurt om hun kunne huske de to helseansatte, eller den aktuelle episoden slik den framstilles i tiltalebeslutningen, svarte hun at hun aldri hadde møtt dem og at hun ikke husket.

- Hvorfor erkjenne straffeskyld når du ikke husker å ha møtt dem?

- Jeg er slem selv om jeg ikke husker, og de som er slem skal straffes, sa tiltalte.

LES OGSÅ: Mia-saken: – Dere kommer til å høre mye stygt om meg