Annonsørinnhold i samarbeid med

Hva er dette?

 
 

Tre nøtter til Askepott

Det trenger ikke å koste deg dyrt å få et fint dekket bord til festlige anledninger. - Bruk det du har hjemme, råder Kari-Ann Iversen.

Annonsørinnhold i samarbeid med

Jula nærmer seg med stormskritt - og mange begynner nok allerede å tenke på hvordan julebordet skal pyntes. Kari-Ann Iversen har pyntet bord til mang en anledning i flere tiår og har klare råd.

- Vær kreativ, bruk det du har hjemme og spar penger, anbefaler hun.

Sist jul slo hun seg løs under temaet "Tre nøtter til Askepott". Hva er da mer naturlig enn å dekorere med vedkubber, nøtter og kongler. 

- Mange henger seg opp i å kjøpe noe nytt. Bruk det du har - og vær kreativ. Jeg handler alltid stearinlys på tilbud og leter i skuffer og skap. Det er bare tøv å bruke så mye penger, sier Iversen.

Hun bruker enkle grep.

- Jeg bruker pepperkakeformer, sandkakeformer som jeg setter telys i, julepynt og trekubber. Duken kan være en gardin, eller du kan kjøpe billig på Jysk. Jeg handler også på loppis. Folk selger alt mulig, sier hun.


Nøtter, pepperkakeformer, julepynt - og telys i vannglass.
Bruk en dekketallerken du har i skapet, sett på noen telysestaker eller sandkakeformer - og dekorer med julepynt du har liggende.

Bytt pynt med andre eller kjøp billig

Iversen mener det også blir like fint om du bruker ulike glass og bestikk.

- Folk er for opptatt av at det skal være samme glass av alt. Det har ingen ting å si om du blander ulike glass. Du legger ikke merke til det straks bordet er pyntet, sier hun.

Iversen bruker også godteri som pynt på bordet.

- Kjøp twist, sorterer dem etter farger og legg i skåler, sier hun.

Tips: Spør på Facebook hvis du trenger noe.

Selv har hun mye pynt liggende etter mange år med bordpynting. Dermed supplerer hun gjennom å bytte julepynt på ulike kjøp- og salggrupper på Facebook. Samt handler billigste lys og servietter.

- Lysene skal brennes, slik at jeg kjøper til 10 kroner per lys. Serviettene til julebordet i fjor fant jeg på Biltema, sier hun.

Samtidig skjønner hun at mange har lyst på noe nytt og flott.

- Jeg tror mange tenker for vanskelig. I tillegg blir vi så fanget av blad og magasin. Alt trenger ikke å være sånn eller sånn. Demp belysningen og støvsug i februar. Man må tørre å slippe seg løs, anbefaler hun.

Det enkle er ofte det beste.
Dekorer en vedkubbe og dekorer med pepperkakeformer.

Grunnregler

Iversen er utdannet servitør og har dog noen grunnregler i bunn før bordet dekkes.

- Hver gjest må ha 60 centimeter bredde og 40 centimeter dybde på bordet. Før du dekker på må du også bestemme deg for hvor maten skal stå. Skal den stå på bordet eller i en buffé? Tenk deg om - og husk at alt skal få plass. Det er ikke bordet, men gjestene og maten som har hovedrollen. Dekketallerken trenger du ikke, men kniv og gafler må ligge rett - og glass skal stå til høyre for gjesten, sier hun.

Tips: Hvis buffé; sett tallerkenene ved siden av maten.

Andre triks hun gjerne deler, er å spraye bordet med snøspray før du dekker på.

- De fleste har også noe messing stående. Puss den og bruk den, anbefaler hun.

Hege Skåren Johansen i Bodø tenker også gjenbruk når hun pynter bord til ulike anledninger.
Del artikkelen på Facebook