Annonsørinnhold i samarbeid med

Hva er dette?

Slik forbereder du deg på renteoppgangen

Annonsørinnhold i samarbeid med

Avdelingsleder Kristian Haubakk i SpareBank1 Nord-Norge i Bodø har følgende råd når det gjelder privatøkonomien:


1. Sett opp budsjett! Dette for å skaffe deg oversikt over hva du bruker penger på. Da blir det lettere å se om, og eventuelt hvor mye, du må kutte i utgiftene ved en renteoppgang.


2. I budsjettet, benytt gjerne en høyere lånerente enn hva du betaler i dag. Som hjelp til dette kan du bruke lånekalkulatorer som finnes på nett.


3. Bruk differansen mellom det du betaler på lånet i dag, og det du vil måtte betale om renten for eksempel skulle øke med 1,5 prosentpoeng, og sett av dette beløpet til sparing. Da får du både forberedt deg på et potensielt høyere rentenivå, og du får i tillegg satt av midler som kan komme godt med hvis økonomien skulle bli mindre romslig på et senere tidspunkt.


4. I budsjettet, identifiser hvilke utgifter du kan kutte ned på og hvilke du kan kutte helt ut. Transaksjonsoversikten i nettbanken fungerer fint som en forslagsliste.


5. Kutt i luksuspreget forbruk som å spise ute, kostbare fritidsaktiviteter, dyre reiser, konserter, ferie og fornøyelser. Dette gir stor effekt og er lettere å kutte i enn mat og bolig.


6. Prioriter rask nedbetaling av kredittkort, forbrukslån og annen kortsiktig gjeld med høy rente. Betal ned lån med høyest rente først, det gir størst effekt.


7. Utsett planlagte investeringer som krever økt opplåning, som oppussing, bytte av bil, kjøp av nye møbler osv.


Oppsummert; det viktigste er kanskje det første, og at man tar grep nå, før det eventuelt kommer flere renteøkninger. Å skaffe oversikt over økonomien og få kontroll på hva man bruker pengene på, er veldig nyttig.

Del artikkelen på Facebook