Annonsørinnhold i samarbeid med Byggmakker Gunvald Johansen

Hva er dette?

Slik bygger du platting eller terrasse på 1-2-3

Kunne du tenke deg å bygge en platting eller markterrasse, men er usikker på om du klarer det selv? Denne guiden er alt du trenger for å lykkes.

Annonsørinnhold i samarbeid med Byggmakker Gunvald Johansen

Byggmakker Gunvald Johansen

Uteområdet er viktig for oss nordmenn. Vi vet å sette pris på de fine dagene vi får, og lite slår det å slappe av ute i sin egen hage. Ikke minst når du har bygget uteområdet selv. Mange utsetter denne jobben fordi de tror det blir for vanskelig. Det er det ingen grunn til. Vår påstand er at alle klarer å bygge sin egen platting eller terrasse selv. Med riktig verktøy og god veiledning, kommer alle i mål.

Planlegging og forarbeid 

Før du setter i gang med det praktiske, er det et par ting du må finne ut av. God planlegging og et godt forarbeid vil spare deg for mye arbeid når du skal i gang med selve jobben. Det første du bør gjøre for å komme i gang, er å måle opp området og lage en tegning av hvordan du vil det skal se ut. Kom innom oss hos på Byggmakker med tegningene dine, så hjelper vi deg med alt du måtte trenge. 

Her finner du gode tips om hvordan du kommer i gang.

Andre faktorer du bør sjekke ut i planleggingsfasen, er hvordan underlaget er der plattingen eller terrassen skal ligge. Det er flere måter å bygge et fundament på, og noen ganger kan du også legge en platting rett på bakken. Alt avhenger av underlag og terreng. Skal du bygge en terrasse opp fra bakken, krever dette noe mer planlegging. 

Her kan du lese mer om fundamentering.

Det kan ofte være utfordrende å vite hva slags type konstruksjon man skal gå for. Her er det flere faktorer som spiller inn, men det beste tipset er å tegne og måle opp plattingen/terrassen, og komme til oss hos Byggmakker med tegningen, så hjelper vi deg videre.

Skal du bygge en konstruksjon som krever støping av pilarer, er det særlig på ett område mange synder. Det de fleste slurver mest med er festingen av søylesko som skal stå fast i pilarene, og være med på å bære konstruksjonen. De fleste tar snarveien med å sette ned stolpefoten når man støper, men dette er ikke noe vi anbefaler. Betong krymper nemlig når den tørker, noe som kan føre til at stolpefoten blir løs. Da vil den ikke tåle like mye belastning når naturkreftene setter inn, og resultatet kan fort bli at du må gjøre hele jobben på nytt. Vårt råd er at du støper pilarene først, for så å bore hull til søyleskoene. Søyleskoene settes så fast med riktig ankermasse, og du vil da få en solid konstruksjon.

Slik planlegger du terassen din.

En god skrumaskin er helt essensielt for de fleste type jobber. Et godt tips er å ha et ekstra batteri stående på lading, slik at du slipper ufrivillige pauser i arbeidet.

Verktøy til bygging av platting 

De fleste av oss har en god del verktøy liggende i boden eller i garasjen. Men før man setter i gang med et større prosjekt som en platting eller terrasse, er det viktig å se over hva du

faktisk har fra før. Jobben blir langt mer lystbetont dersom du har riktig type verktøy, og noen typer verktøy er du rett og slett nødt til å ha.

Artikkelen fortsetter under faktaboksen.

Verktøyliste

• En god drill. 

• Husk ekstra batteri. Det er lite som er mer irriterende enn å måtte vente i et par timer på at batteriet skal lades opp igjen. 

• Bits 

• Kapp- og gjærsag 

• Håndsag 

• Hammer 

• Vater. Her anbefaler vi et vater med lengde på 180 cm eller mer 

• Tommestokk og målebånd 

• Krittsnor 

• Sirkelsag og stikksag kan også være lurt å ha

Her finner du alt du måtte trenge av verktøy til jobben.

Man trenger mer enn verktøy og materiale for å bygge en platting. Valg av skruer er også viktig å tenke på. Her kan du lese mer om det.

Dette trenger du for å bygge en terrasse.

Hvilken vei skal jeg legge terrassebordene? Skal årringene peke opp eller ned? Og hvor stor avstand skal det være mellom terrassebordene? Dette er vanlige spørsmål, og spørsmål som heller ikke har noen fasit.

De vanligste spørsmålene 

Husk at vi alltid står klare til å hjelpe deg med alt du måtte trenge, fra verktøy til skruer og materiale. 

Det dukker gjerne opp noen utfordringer underveis, og som med de fleste andre ting i livet, finnes det flere veier til Rom. Spør tre naboer om hvordan de ville bygget en platting, og du vil sannsynligvis få tre forskjellige svar. Her er noen av de vanligste spørsmålene: 

1.Hvilken vei skal terrassebordene ligge? Skal buene til årringene peke opp eller ned? 

2.Hvor stor avstand skal man ha mellom terrassebordene? 

De aller fleste av oss har mye verktøy liggende hjemme. Men før du setter i gang med et større prosjekt, gjør du lurt i å ta en gjennomgang av hva du har fra før, og hva du eventuelt må skaffe deg.

Det finnes ikke noen fasit på hvilken side av terrassebordet som skal ligge opp. Vår anbefaling er likevel å legge dem slik at årringene i enden av bordet har buen opp (med margsiden ned). Ved å legge dem slik, unngår man at vann samler seg på overflaten. Men det finnes ingen fasit på dette, og mange velger like godt å legge bordene med den peneste siden opp. Ingen metode er feil, men det aller viktigste er å være konsekvent. Har du først begynt å legge bordene med margsiden opp eller ned, må du legge alle bordene samme vei.

Ferske trykkimpregnerte terrassebord er veldig fuktige, og vil krympe en del når de tørker. Fuktige bord kan gjerne legges tett inntil hverandre. Når de tørker, vil du få passe store sprekker mellom bordene. Har du tørre terrassebord, må disse legges med litt avstand. Bruk for eksempel en tommestokk som mal, slik at du får lik avstand mellom bordene. Men heller ikke her finnes det noen fasit. Så lenge du legger bordene likt gjennom hele prosessen, kan du egentlig legge dem akkurat som du vil.

Artikkelen fortsetter under faktaboksen.

Disse feilene må du unngå

• Styr unna de billigste materialene. Sjansen er stor for at du ender opp med terrassebord med store kvister, noe som gjør at du fort må gjøre alt på nytt om få år.

• Ikke legg terrassebordene med for stor avstand. Da kan du få altfor store glipper mellom bordene når treverket krymper. 

• Bruk skruer som er egnet for impregnert treverk. 

• Vær nøye med fundamenteringen. Feil fundamentering kan føre til at terrassen siger, eller gi store dreneringsproblemer i hagen.

Nå skulle alt ligge til rette for at du selv skal kunne bygge din egen platting eller terrasse. Husk at ingen er født handyman. Alt handler om erfaring, så det er bare å gyve løs på jobben. Ta gjerne kontakt med våre dyktige medarbeidere hos Byggmakker i Bodø, så hjelper vi deg mer enn gjerne i gang. Lykke til!

Er du av typen som synes terskelen for å bygge en platting eller terrasse er høy, skal du bar kontakte Kristian Edvardsen eller noen av de andre dyktige medarbeiderne hos oss. Vi står klare til å hjelpe deg i mål med prosjektet ditt.
Del artikkelen på Facebook