Hva er innholdsmarkedsføring?

Innholdsmarkedsføring er et kommersielt annonseprodukt. Det betyr at det er en kommersiell aktør som skaper innhold som er av interesse for personer som virksomheten ønsker å nå ut til. Til dette kjøper de kommersiell markedsføringsplass i nettavisers annonsebilag, skilt fra redaksjonelt innhold.

God innholdsmarkedsføring gir leserne ny kunnskap og gode opplevelser. Gjennom dette bygges en relasjon mellom virksomheten og leseren, og virksomhetens omdømme og profil utvikles. Innholdet skal gi en merverdi for leseren, uavhengig av om man ønsker å forta kjøp. Innholdsmarkedsføring bruker tekst, bilder og eventuelt video som fortellerverktøy.

Hvorfor innholdsmarkedsføring?

For 100 år siden var det kontroversielt at avisen trykte annonser i avisen. Ved introduksjon var det for mange uvant. Siden det framgikk tydelig at annonsene ikke var redaksjonelt innhold, ble dette en viktig funksjon for lokalavisen av to årsaker. Det handlet om at lokalavisen kunne utvikle en arena som samlende torgfunksjon, en arena som førte til at lokale næringsdrivende nådde ut til sine kunder med sitt budskap. Derigjennom kunne de skape grunnlag for sin virksomhet og lokale arbeidsplasser.

I tillegg utgjorde annonsene for avisen viktig finansiering av journalistikk, samtidig som redaksjonell uavhengighet ble opprettholdt. Over tid har markedsføringen utviklet seg på mange måter, og særlig den digitale revolusjonen har åpnet for nye løsninger. Vår avis ønsker å utvikle seg med lokale annonsører, og gjør dette ved å tilby markedsføringsløsninger som gir annonsørene god effekt.

Innholdsmarkedsføring er i ferd med å etablere seg som et virkningsfullt markedsføringsprodukt i både internasjonale og nasjonale medier. Gjort på riktig måte, er det vår oppfatning at dette er et godt og viktig produkt som også lokale annonsører skal få tilgang til.

Hvordan ser vi forskjell?

Innholdsmarkedsføring er et rent kommersielt produkt. Redaksjonen i vår avis har ingenting med dette å gjøre. Derfor er det også viktig at leserne ser og forstår forskjellen på redaksjonelt og kommersielt innhold. Kravet til slikt skille understrekes tydelig i de etiske retningslinjene for medier, kalt Vær Varsom-plakaten, og særlig punkt 2.6.

Kommersielt innhold skal være tydelig merket. Dette er hos oss gjort med merking på forsiden, med ordet «Annonse» i bildet. Ved å klikke på saken, kommer leseren til en side som er vesentlig annerledes i utforming enn redaksjonelt innhold. Toppen av siden er merket med «Annonsebilag», og øverst i teksten ligger en merking av at innholdet er innholdsmarkedsføring. Virksomheten som er avsender av budskapet er tydelig merket med logo.l.

Tydelighet

For vår avis er det viktig at leserne umiddelbart ser og forstår forskjellen på innholdsmarkedsføring og ordinært redaksjonelt innhold. Akkurat som for 100 år siden er avisens redaksjonelle integritet og uavhengighet er usedvanlig viktig for oss. Dersom noen opplever at skillet og merkingen er utydelig, vil vi høre det så snart som mulig. Det er viktig at lokalavisen kan tilby gode og effektive markedsføringsprodukter, men vi vil ikke gjøre det på bekostning av vår troverdighet.

Lukk

Julekveita er i hus

Annonse fra Bofisk AS

Julekveita og juletorsken er levert. Bofisk i Bodø har både fiskemottak og butikk midt i sentrum - og en fiskebutikk i Hunstadsenteret.

Direkte fra områdene rundt Landegode utenfor Bodø. Julekveita og juletorsken hos fiskebutikkene Bofisk i Bodø er så kortreist som det er mulig å bli.

- Vi har fiskemottak i havna. Det har vært et eventyrlig kveitefiske i høst, slik at vi har kortreist, fersk kveite i butikkene våre i Torvgata i Bodø og på Hunstadsenteret, forteller Elin Pettersen, butikksjef i Bodø. Bård Nielsen er butikksjef på Hunstadsenteret.  

Pettersens mann Harald Lorentzen er daglig leder ved Bofisk fiskemottak, hvor de ansatte for tiden har travle dager.

Fisker Rolf Rånes ser på at fiskebrukets folk tar seg av fangsten. F.v. Raimond Johansen, Thomas Hansen og Nils Aakre. (Foto: Lise Fagerbakk)

Rett fra mottaket til butikken

- På fiskemottaket har vi en grunnbesetning på fire personer, men normalt er vi seks personer her, forteller Lorentzen.

På kjølerommet står det ferdig pakket kveite som skal sendes USA. I rommet ved siden av saltes det uer og torsk - før først en, så to fiskere annonserer levering av dagens fangst.

Fisken har ikke før kommet i hus, før noe bæres opp trappen til det nyrenoverte og moderne kjøkkenet  - og noe sendes rett ut i de to butikkene.

Fisken som bæres opp på kjøkkenet er en viktig råvare til produksjonen av fiskekaker, bacalao og fiskegrateng som også selges i de to fiskebutikkene.

Fakta om lutefisken

Bofisk får lutefisk fra Røst, Værøy og Svolvær i Lofoten. Elin Pettersen forteller at det er forskjell på fisken.

- Mange spør etter Glea fra Røst sin fisk, som er lutet rundfisk. Astrup Lofoten på Værøy leverer flekt lutefisk i hele sider. Denne fisken finnes også som beinfri loin. I tillegg har vi lutefisk fra Berg i Svolvær, som er i skiver og ganske så lik Glea sin lutefisk, forteller hun.

Tilbehøret betyr alt for hvor god rett du lager.

- Tilbehøret er viktig. Det bør være litt å velge mellom; bacon, sirup, brunost er godt. Ertepuré er det noen som bruker. Det er kjempegodt med kokte gulrøtter og i gamle dager var ribbefett obligatorisk, sier Pettersen.

Elin Pettersen har ansvaret for de to butikkene. Disken hos Bofisk i sentrum av Bodø bugner av havets delikatesser. (Foto: Lise Fagerbakk)
Lutefisk, reker, krabbe og mer til. Ferskvaredisken hos Bofisk i sentrum av Bodø bugner av havets delikatesser.

Tar vare på juletradisjonene

Pettersen har inntrykk av at folk fleste tar godt vare på juletradisjonene. Også når det gjelder å sikre julekveita. Selveste juletradisjonen over alle; lutefisken, er også til stede i rikholdige mengder og utvalg.

- Begge står sterkt hos folk og det skal ikke stå på julekveita hos oss. Bodø-folk lager også forskjellige silderetter. Silda hører hjemme på frokostbordet i jula og vi har også sild i butikkdisken, forteller hun.

Lutefisken kommer fra Glea på Røst, Astrup Lofoten på Værøy og Berg i Svolvær. 

Julegavetips: Lag tomatsild som du har på glass.

Atter andre må ha juletorsk. Den er fisket like lokalt som kveita. Gjerne rundt Landegode, Løpsholmen  og Helligvær. Rakfisk er også noe mange spiser i jula. Pettersen har tips til hvordan den kan brukes:

- Rakfisken er fin å ha på lunsj- og koldtbordet, sier hun.

Disse råvarene er bare noe av det du finner i Bofisk sine butikker.

Mariell Karlsen og Vanja Henriksen kan fisk og har tips om du trenger det. (Foto: Lise Fagerbakk)
Boken Tørrfisk gir deg oppskrifter og historier fra Røst. Den er publisert av Orkana forlag i Stamsund i Lofoten.

Forslag til julemeny

Pettersen foreslår innslag av fisk i jula. Ikke bare kveite.

- Du kan tenke litt nytt. Hva med utvannet tørrfisk en av dagene? Romjula er lang, slik at nyttårsaften kan du lage fiskesuppe eller anrette et skalldyrsfat av reker, sjøkreps, kamskjell, scampi, blåskjell og krabbe. Alt du trenger til et slikt fat er en god majones og loff, sier hun.

Julegavetips til de som har alt: Tørrfiskboka. Oppskrifter fra Røst.

Flere julegavetips: Gavekort fra Bofisk, salt fra Arctic Salt AS i Saltstraumen.

Mattips: Sennep fra Mimi i Beiarn til lutefisk og kveite.

Forberedelsen til jul dreier seg ikke bare om middag. Også frokostbordet er en tradisjon mange holder i hevd.

- Du må ha røkelaks på frokostbordet. Ja, både til morgen, formiddag og kvelds, sier  Pettersen med et smil. Hun er opprinnelig fra Røst og liker fiskemat. 

- Vi får levering av fisk fra lokale fiskebåter som holder til i Helligvær, på Landegode og på Kjerringøy. De fisker utenfor Bodø og i Vestfjorden, slik at råvarene kommer kortreist inn til fiskebruket vårt, som er hjertet i Bofisk, sier Pettersen.

Bofisk får sin røykelaks fra Salten Laks på Fauske, slik at også denne er kortreist. Salten Laks leverer også skjærgårdslaks, gravlaks og sitronpepperlaks.

Elin Pettersen leser fra boka om tørrfisken, som er å finne i butikken.
Bofisk holder til midt i sentrum av Bodø. Her kan du hver dag få kjøpt nystekte fiskekaker. Lille julaften holder vi åpent både her og på Hunstadsenteret.
Rånes Viking fra Landegode har akkurat lagt til kai for å levere dagens fangst. Bak glitrer sentrum av Bodø. (Foto: Lise Fagerbakk)

Lokale fiskebåter fra Bodø, Kjerringøy, Fleinvær, Givær, Saltstraumen og Valnesfjord har siden 2001 levert fangst til vårt fiskemottak på moloen i Bodø. Fangsten leveres hos oss gjennom hele året og selges i våre trivelige fiskebutikker i Torvgata i Bodø sentrum og "ny-butikken" på Hunstadsenteret.


Fiskebruket på moloen er nylig bygd om og utvidet, noe som har gitt oss mulighet til økt produksjon. Blant annet har vi fått plass til et flunkende nytt kjøkken, hvor vi kan handsteke fiskekaker på "gammelmåten", lage fiskepudding, fiskeboller og vår nydelige bacalao – alt etter Bofisk sine "hemmelige" oppskrifter.

Redaksjonen i Avisa Nordland har ingen rolle i produksjonen av dette innholdet