Hva er innholdsmarkedsføring?

Innholdsmarkedsføring er et kommersielt annonseprodukt. Det betyr at det er en kommersiell aktør som skaper innhold som er av interesse for personer som virksomheten ønsker å nå ut til. Til dette kjøper de kommersiell markedsføringsplass i nettavisers annonsebilag, skilt fra redaksjonelt innhold.

God innholdsmarkedsføring gir leserne ny kunnskap og gode opplevelser. Gjennom dette bygges en relasjon mellom virksomheten og leseren, og virksomhetens omdømme og profil utvikles. Innholdet skal gi en merverdi for leseren, uavhengig av om man ønsker å forta kjøp. Innholdsmarkedsføring bruker tekst, bilder og eventuelt video som fortellerverktøy.

Hvorfor innholdsmarkedsføring?

For 100 år siden var det kontroversielt at avisen trykte annonser i avisen. Ved introduksjon var det for mange uvant. Siden det framgikk tydelig at annonsene ikke var redaksjonelt innhold, ble dette en viktig funksjon for lokalavisen av to årsaker. Det handlet om at lokalavisen kunne utvikle en arena som samlende torgfunksjon, en arena som førte til at lokale næringsdrivende nådde ut til sine kunder med sitt budskap. Derigjennom kunne de skape grunnlag for sin virksomhet og lokale arbeidsplasser.

I tillegg utgjorde annonsene for avisen viktig finansiering av journalistikk, samtidig som redaksjonell uavhengighet ble opprettholdt. Over tid har markedsføringen utviklet seg på mange måter, og særlig den digitale revolusjonen har åpnet for nye løsninger. Vår avis ønsker å utvikle seg med lokale annonsører, og gjør dette ved å tilby markedsføringsløsninger som gir annonsørene god effekt.

Innholdsmarkedsføring er i ferd med å etablere seg som et virkningsfullt markedsføringsprodukt i både internasjonale og nasjonale medier. Gjort på riktig måte, er det vår oppfatning at dette er et godt og viktig produkt som også lokale annonsører skal få tilgang til.

Hvordan ser vi forskjell?

Innholdsmarkedsføring er et rent kommersielt produkt. Redaksjonen i vår avis har ingenting med dette å gjøre. Derfor er det også viktig at leserne ser og forstår forskjellen på redaksjonelt og kommersielt innhold. Kravet til slikt skille understrekes tydelig i de etiske retningslinjene for medier, kalt Vær Varsom-plakaten, og særlig punkt 2.6.

Kommersielt innhold skal være tydelig merket. Dette er hos oss gjort med merking på forsiden, med ordet «Annonse» i bildet. Ved å klikke på saken, kommer leseren til en side som er vesentlig annerledes i utforming enn redaksjonelt innhold. Toppen av siden er merket med «Annonsebilag», og øverst i teksten ligger en merking av at innholdet er innholdsmarkedsføring. Virksomheten som er avsender av budskapet er tydelig merket med logo.l.

Tydelighet

For vår avis er det viktig at leserne umiddelbart ser og forstår forskjellen på innholdsmarkedsføring og ordinært redaksjonelt innhold. Akkurat som for 100 år siden er avisens redaksjonelle integritet og uavhengighet er usedvanlig viktig for oss. Dersom noen opplever at skillet og merkingen er utydelig, vil vi høre det så snart som mulig. Det er viktig at lokalavisen kan tilby gode og effektive markedsføringsprodukter, men vi vil ikke gjøre det på bekostning av vår troverdighet.

Lukk

Alt kan males! Eller ?

Annonse fra Interiørdesigner Mariell Israelsen

Enten det trengs vedlikehold, eller du bare har lyst på noe nytt – så kan et lite spann med maling utgjøre store forskjeller, både estetisk og for varigheten av det du maler. Av alle DIY prosjekter vi nordmenn foretar oss, er maling den mest populære. Setter du som jeg også pris på enkle, kjappe og rimelige måter å fornye hjemmet ditt så må du gjerne lese videre . I et drøyt tiår har jeg nemlig påstått, praktisert og risikovurdert teorien om at alt kan males. Kan det virkelig det? Her er noen av erfaringene mine.

Mariell Israelsen

Fast spaltist og interiørdesigner 

#anboliv

Utendørsmaling:

Om du leste min forrige spalte i AN Boliv så kunne du lese om at jeg ikke kommer relativt til kort når det gjelder utendørs miljøer, her stoler jeg blindt på fagfolk i malingsavdelingen. Men når det gjelder litt mindre, ubetydelige flater som en liten Campingvogn eller et par garasjeporter, så er jo risikoen for å feile litt mindre? Det tenkte ihvertfall jeg da uten å høre på malingsavdelingen tok fatt på nettopp en campingvogn, to garasjeporter og litt småpusk. Med Drygolin Oljedekkbeis. Selv om anbefalingene var helt andre malingstyper så anså jeg det som en liten risiko å prøve spannet som likevel sto der. Drygolin ble faktisk også brukt innvendig i vognen, både på plastdekket inne på badet og på benkeplaten på kjøkkenet. Og det holder som bare juling!

Maling av gulv:

Inne i huset har vi malt både vinyl, tregulv og laminat – med noe ymse erfaringer. Den beste erfaringen gjorde vi da vi bare skulle ta en liten kjapp oppgradering av badet vårt som hadde velfungerende varmekabler under en utdatert våtromsvinyl. Vinylen ble pusset kraftig ned og malt med Trestjerners Gulvmaling for betong/tregulv i en fin, lys betonglignende farge. Dette ble så bra at den kjappe oppgraderingen varte i nesten 10 år før behovet for noe nytt meldte seg. Valget ble samme fremgangsmåte , samme maling- bare ny farge og gjort på en liten kveld.

Like heldig var jeg ikke da jeg hadde akutt behov for fornyelse i gangen, som hadde en egentlig ganske kul vinyl som skulle ligne på gummigulv. Her var overflaten behandlet og jeg klarte ikke pusse den ned nok til at malingen satt seg. Jeg er usikker på hvilken risikovurdering jeg tok her , men når resultatet blir nytt betonggulv med varmekabler i til høsten så blir nok fiaskoen fort glemt .

Bildet til venstre : "Før: Første gang jenterommet ble malt valgte vi lilla gulvmaling på eksisterende laminat. " Bildet til høyre. "Etter : Lilla gulv er ikke like kult når man er 16, så nå har både gulvet og et felt på veggen fått seg et mer voksent preg og mørkere farge."

Laminat kan også fint males med Trestjerners Gulvmaling, men jeg anbefaler ikke dette i bruksrom med mye trafikk. Da minstejenta på da 10 år fikk seg nytt soverom og gjennomslag for lilla gulv, var risikoen l a v ved å prøve å male den opprinnelige laminaten . Det gikk greit etter noen ekstra lag på den litt for glatte laminaten- og gjett om det var lilla. Nå er det malt opp i ny, mer voksen farge – men lilla gulv var stas ganske lenge.  

Maling av tak, vinduskarmer & dører

Det fineste med maling er at det er nettopp b a r e maling. Skulle noe bli feil, så er det en relativt liten og rimelig jobb å rette opp i. Derfor kan man vel tillate seg å bryte litt med standaren for hvilken maling som skal hvor? Jeg har et lyst og nordisk interiør hjemme, men helt hvitt ønsker jeg ikke å ha det. Akkurat nå synes jeg det er skikkelig kult med malte vinduskarmer og dører og har et lite prøveprosjekt på gang i stuen. To av vinduene er malt i en grå-grønn farge og jeg tror nok dette kommer til å smitte over på de andre vinduene i stua også i løpet av høsten. De er forøvrig også malt i matt maling – som jeg også synes er veldig kult akkurat nå.

På soverommet har vi valgt å beise taket mørkt, som i likhet med fargete vinduskarmer kanskje er litt utradisjonelt, men gir en så fin dempet effekt. Det samme med mørkere dører. 

"Både spisebordet og sjenken er pusset ned og malt, det samme med vinduskarmene som ble en kjempefin effekt i en ellers lys stue"

Maling av vegg og interiør

Skal du male en vegg eller pusse opp gamle møbler eller pynt? Risikoen her er så liten at den trengs ikke nevnes en gang. I tillegg trenger du nesten ikke ta hensyn til type maling. Kjør på med kontrastvegger, mal horisontale felt, geometriske felt, mal hus og mønster rett på veggen. Kanskje blir du fort lei og kanskje går fasene dine over, men igjen- det er jo bare maling.

Når det gjelder møbler har jeg ikke all verden av erfaring, men de gangene jeg har malt møbler og dekor har jeg praktisert denne grunntanken: Det som ikke er utsatt for slitasje klarer seg utmerket med enkel interiørmaling , mens det som slites trenger kraftigere maling. Jeg malte for eksempel spisebordet vårt med anbefalt oljemaling for mange år siden, men det både gulnet og flasset etter stadige bord-settinger av store og små. Redningen var å ty til det vi hadde best erfaring med når det gjaldt slitasje, nemlig malingen som vi hadde brukt i trappen og de andre malte gulvene våre, Trestjerners gulvmaling til tre og betong. Fungerer også beviselig på spisebord.

Så kan alt males da?

Ja, ja og ja! Teorien holder enda i massevis for meg, selv om jeg har enda flere materialer og flater å prøve ut eller kanskje feile med. Nedenfor kommer det noen oppsummerende råd som jeg håper kan hjelpe deg litt når du skal male deg frem her i verden. Lykke til!

Noen råd på veien:

1. Puss, puss, puss og vask, vask, vask før du maler gulv, møbler og andre glatte flater.

2. Ikke heng deg opp i hva som står på malingsspannet. Tenk slitasje og bruksområde og velg maling deretter. Gulvmaling kan nemlig være ypperlig som maling på spisebordet.

3. Skal du male store flater, hele rom eller kanskje huset utvendig kan du kjøpe små prøvespann (0,5 l) for å prøve deg frem på fargen.

4. Det må ikke være fargerrikt selv om interiørbransjen sier det er gøy og viktig. Liker du hvitt, grått og sort best er det også helt innenfor.

5. Du trenger ikke tenke standard når du velger nye, eller maler gamle - dører og vinduer eller tak. Slike flater med farge gir en kjempeeffekt på boligen.

6. Husk at det er bare maling, det går bra om det blir litt feil.

7. Spør fagfolk om du er usikker.

Redaksjonen i Avisa Nordland har ingen rolle i produksjonen av dette innholdet