Historiske Mosjøen byr på sjarme og friluftsliv:

Opplevelser for enhver smak

Sjøgata i Mosjøen. Foto: Jørgen J. Jensen / Helgeland Reiseliv

Mosjøen i Vefsn kommune er den eldste byen på Helgeland, og har vært et aktivt handelssenter mellom innland og kyst siden 1875. Her møttes sjøfolk, samer, kunstnere, fløtere med mer, og byttet varer fra deres respektive hjemsteder. I dag består turen til Mosjøen av morsomme aktiviteter for hele familien og sjarmerende trehus som fortsatt bugner av kafeer og utstillinger.

– Sjøgata er Nord-Norges største samling av bevarte trehus, og ligger svært idyllisk til langs utgangen av lakseelva Vefsna. Dette er en levende og pittoresk del av Mosjøen sentrum. Vi som bor her er veldig stolte av Sjøgata, forteller ordfører Berit Hundåla.

– Her kan du nyte kunstutstillinger, koselige kafeer, og juvelen Fru Haugans Hotel med sine vakre bygninger. Hotellhagen er legendarisk der den speiler seg i elva. Hele hotellet er fra 1885 og historisk på flere måter, sier hun.

Berit Hundåla, ordfører i Vefsn kommune.

– Mosjøen og Vefsn har og har hatt mange sterke kvinnelige rollemodeller. Elsa Laula, samekvinnen som tok initiativet til det første sametinget. Astrid Langjord som er mest kjent for å være nordlandsbunadens mor, var også dikter og engasjert i organisasjonsarbeid, hun var blant annet den første kvinnen som ble valg inn i styret i Noregs mållag i 1949. Liv Grannes fra Mosjøen var Norges første kvinnelige SOE-agent og Norges høyeste dekorerte kvinne etter andre verdenskrig. Hennes historie har vært borte til nå, men hun har heldigvis kommet mer fram nå i forbindelse med filmen Nordlands Jeanne d’Arc, forteller Berit Hundåla.

– De to første kvinnene er allerede på sokkel i Mosjøen, Langjord utenfor Kulturhuset og Laula pryder plassen ved Rådhuset. Vi er stolte av våre kvinner og kanskje kommer det flere på sokkel etter hvert, smiler Hundåla.

Ønsker du en flott tur, nydelig utsikt, ta turen opp Helgelandstrappa. Foto: Roy Lasse Leknes.

Aktiviteter med magesug

De siste årene har byen åpnet tilgangen til det mektige Øyfjellet (818 moh.). Herfra finner du familievennlige aktiviteter med fart og spenning, og luftige svev. Øyfjellet Via Ferrata er en klatreopplevelse med jernbøyler og wire opp fjellsiden, mens Mosjøen Zipline sender deg nedover fjellkanten og over elva Vefsna i herlige magesug. For den som ønsker litt mindre fart, er Helgelandstrappa et godt alternativ.

– Kommunen har et stort omland og flere vakre bygder. Hvis du er interessert i friluftsliv, jakt og fiske er mulighetene mange, både langs fjell og fjord, sier Hundåla.

Bystranden i Mosjøen har et yrende liv i sommermånedene. Foto: Vefsn kommune

– Du kan enkelt nå den flotte nasjonalparken Lomsdal-Visten herfra, og Vefsna strekker seg gjennom hele kommunen og har vært en yndet destinasjon helt siden 1800-tallet, da engelske laksefiskere fattet interesse for vassdraget. Laks finner du også i elvene Drevjo og Fusta, som det også er stor interesse for, forteller hun.

Mosjøen ligger langs E6 omlag midt på Helgeland, og er derfor et flott utgangspunkt for videre reiser i regionen. Her finnes det flyplass, jernbane og europavei, og kysten med sin nydelige kystriksvei er kun en snau time unna. Den gode plasseringen har bidratt til byens utvikling de seneste årene.

– En del av det som gjør Mosjøen til en urban småby i nyere tid, er aluminiumsverket (Alcoa). Det går fast båtrute mellom Mosjøen-Rotterdam og Mosjøen-Island på grunn av verket, og det er på mange måter hjørnesteinsbedriften i Mosjøen. Byen har i dag et mylder av små og mellomstore bedrifter, og er i ferd med å bli et senter for det grønne skiftet på Helgeland med mange spennende og miljøvennlige industrietableringer forklarer Hundåla.

Det er godt tilrettelagt i området rundt Bystranda med bord og benker, grill og lekeplass. Foto: Vefsn kommune

Kulturarrangementer hele året

De mange selvstendige små butikkene og galleriene gir et særpreg til sentrum. Vefsn kommune har et rikt kulturliv, og hvert år holdes det flere arrangementer for store og små. Og kommunen har mange ildsjeler og et næringsliv som skaper liv og røre. Tiendebytte, som mange mener er Norges eldste martna, arrangeres hver høst i september. Det ser jeg virkelig frem til, smiler Hundåla.

– Julebyen Mosjøen har de senere årene holdt Norges største grøtbord gjennom Sjøgata.

– Sommeren er spekket av aktiviteter, Kippermo-turneringern, som før pandemien var en av Norges største helgeturneringer i fotball for barn og unge, arrangeres i juni. I juli har vi Festspillene Helgeland, som er en festival med kultur i et vidt begrep og som avsluttes med den store Byfesten. Og i august er Mosjøen vertskap for en startetappe i Artic Race, sier en stolt ordfører, Berit Hundåla.

Annonse

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Mer informasjon: Vefsn kommune

Les flere artikler i

Ja, vi reiser

Innholdet er produsert av:

Rana Blad Marked og Markedsavdelingene hos Helgelendingen og Avisa Nordland

Ta kontakt dersom du ønsker annonsering

Magasinlayout:

Amedia Kreativ

Avisens journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet
Personvernerklæring | Informasjonskapsler