Ville og vakre Vefsna gir deg uforglemmelige opplevelser:

Her kan du senke skuldrene og jakte på storlaksen


Ville og vakre Vefsna, en fluefiskers drøm. Foto: Hans Kristian Krogh Hansen

Midt i Norge ligger lakseelva Vefsna. Den deler landet på tvers og renner gjennom kommunene Hattfjelldal, Grane og Vefsn og munner ut i Vefsnfjorden ved Mosjøen. Helt siden midten av 1800-tallet har laksefiskere kommet hit for å utforske de mange spennende og utfordrende fiskestrekkene i vill natur.

Vefsnavassdraget med sine 170 km lakseførende strekning er det største laksevassdraget i Nordland og har status som nasjonalt laksevassdrag. Elva er omgitt av storslått natur, med mange ulike utfordringer for ivrige laksefiskere. Vefsna er vill og vakker, kan være krevende og er svært variert. Her finnes store stryk og fosser, men også mer rolige strekk. Her kan du velge akkurat det du ønsker deg av en lakseelv, på din jakt etter storlaks, sier Bjørn Brodtkorb, rettighetshaver og styreleder i Vefsnavassdragets fiskeforvaltning (VeFi).

I perioden 1900 – 1975 var Vefsna en av de beste lakseelvene i Norge og hadde mange fiskere fra inn- og utland. Fra slutten av 70-tallet var det en bratt nedgang i laksebestanden da elva var smittet av gyrodactylus salaris. I 2017 ble endelig elva friskmeldt etter vellykket behandling. Vi er utrolig glade for at laksen er tilbake og har siden reåpningen hatt fine sesonger og er på god vei tilbake til som et stort og viktig laksevassdrag. Den største laksen som er landet etter rotenonbehandlingen var hele 20 kilo, sier Brodtkorb begeistret.

People in nature, Water, Plant, Sky, Tree, Lake, Hat, Fish

Odin Daleng fikk flott fangst i Austervefsna
Foto: Magnus Beyer Brattli

Populært med fiskekort

Fiskekortsalget starter som regel like over jul. Vi er svært fornøyd med interessen og enkelte vald er svært populære, spesielt for åpningsfisket, som eksempelvis vald 6 ved Kvalfors og de øvrige valdene langt ned i elva. Hit kommer laksen tidlig i sesongen når de er på vei opp fra fjorden, forteller Brodtkorb. Etter hvert som elva blir varmere starter fisken sin vandring videre opp i vassdraget, vi har 16 laksetrapper noe som gjør at laksen kommer seg fra fjorden og helt opp til Unkervatnet i Hattfjelldal kommune, sier han.

Tar vare på villaksen

Forvaltningslagets mål er å forvalte elva riktig og godt. Det er grunnen til at vi har strenge fiskeregler. Når man jobber med naturen har jeg lært at man må skynde seg langsomt, for det er noen som skal overta etter oss. Derfor liker jeg å ha evighetsperspektivet i dette arbeidet. Det er det forvaltning handler om, og det er et stort ansvar, sier Brodtkorb. Derfor er det ekstra artig at vi samarbeider godt i forvaltningslaget mot dette formålet. Mange skal mene sitt, men det går som regel bra, smiler han.

People in nature, Natural landscape, Sun hat, Smile, Plant, Wood, Headgear, Travel, Happy

Bjørn Brodtkorb, leder i VeFi og en av rettighetshaverne i Vefsna.

Vefsna med brua over Eiteråga i bakgrunnen. Foto: Hans Kristian Krogh Hansen

Tar vare på villaksen

Forvaltningslagets mål er å forvalte elva riktig og godt. Det er grunnen til at vi har strenge fiskeregler. Når man jobber med naturen har jeg lært at man må skynde seg langsomt, for det er noen som skal overta etter oss. Derfor liker jeg å ha evighetsperspektivet i dette arbeidet. Det er det forvaltning handler om, og det er et stort ansvar, sier Brodtkorb. Derfor er det ekstra artig at vi samarbeider godt i forvaltningslaget mot dette formålet. Mange skal mene sitt, men det går som regel bra, smiler han.

People in nature, Outdoor recreation, Water, Tree, Branch, Plant, Wood, Happy, Fisherman, Lake

Kveldsstemning ved elva. Foto: Hans Kristian Krogh Hanssen

Skal du fiske i Vefsna, Austervefsna og Svenningdalselva får du kjøpt fiskekort digitalt på Inatur. Her vil du også finne fiskereglene og informasjon om hvert enkelt vald. Det er mange vald å velge mellom så det burde være noe for enhver smak, om du vil fiske i juni eller august, om du vil ha rolige strekk eller mer krevende. Og har du lyst til å planlegge ekstra godt kan du sjekke fangstrapportene fra tidligere år her.

People in nature, Water, Cloud, Sky, Plant, Tree, Highland, Lake, Angling, Bank

Fiske ved Stillelvholmen i Austervefsna. Foto: Magnus Beyer Brattli

Fluvial landforms of streams, Body of water, Outdoor recreation, Watercourse

Vefsna har forskjellige utfordringer for ivrige laksefiskere, fra lange rolige partier, til fosser og stryk. Foto: Rolf Voergaard.

Skal du fiske hos oss må du desinfisere fiskeutstyret. Det er tre desinfiseringstasjoner, en i Mosjøen, på Trofors og i Hattfjelldal, du finner nærmere opplysninger om disse på inatur.no

Da gjenstår det bare å ønske alle velkommen til Vefsnavassdraget – og skitt fiske.

For mer informasjon om desinfisering, fiskekort og veibeskrivelser, les om Vefsna på inatur.no

Boats and boating--Equipment and supplies, Fluvial landforms of streams, Water, Watercraft, Boat, Vehicle, Sky, Paddle, Tree, Lake

Konsentrasjon og spenning på topp. Foto: Hans Kristian Krogh Hanssen

Annonse

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Les flere artikler i

Ja, vi reiser

Innholdet er produsert av:

Rana Blad Marked og Markedsavdelingene hos Helgelendingen og Avisa Nordland

Ta kontakt dersom du ønsker annonsering

Magasinlayout:

Amedia Kreativ

Avisens journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet
Personvernerklæring | Informasjonskapsler