MANGFOLD: Gry Johnsen, Julie Henning og Irena Jovic kan tilby et variert og spennende program, både under årets Petter-Dass-dager og i sommer for øvrig.

Hyller livet i konteksten av det femte bud på Petter Dass

Det femte bud, «Du skal ikke slå ihjel», er den røde tråden under årets Petter Dass-dager: – Festivalen er i aller høyeste grad en hyllest til livet, sier daglig leder Irena Jovic.

Fredag 17. juni åpner årets «happening» på Alstahaug, og i tillegg til innslagene som omhandler dikterpresten sin omtale av det femte bud i sitt forfatterskap, får den samiske kulturen god plass under årets arrangement.

– Vi er kjempefornøyd med å ha fått med oss Mari Boine, den kanskje mest profilerte samiske musikeren vi har, til å avslutte Petter Dass-dagene. Utstillingen «Solens døtre» får også en helt sentral plass her hos oss gjennom hele sommeren. Her kan besøkende stifte bekjentskap med den samiske kulturen gjennom unike gjenstander og andre spennende innblikk i den samiske kulturen, forteller daglig leder Irena Jovic.

Water resources, Natural landscape, Sky, Plant, Building, Lake, House, Watercourse, Tree

Hovedbygg, kirke og bauta. Foto: Ketil Born

Bokbad lørdag

– Utstillingen er basert på livene til seks samiske foregangskvinner. Utstillingen kommer til å vise joik, det samiske språket, matkultur, språkdrakt, smykker og annet håndverk. Vi har vært heldige og fått lånt gjenstander fra private og offentlige samlinger til utstillingen, forteller formidlingsleder Julie Henning.

– Petter Dass skrev selv en god del om den samiske befolkningen, men hva han egentlig mente om Norges urbefolkning, er noe omstridt. Uansett er det et høyaktuelt tema, sier Irena Jovic.

Petter Dass-dagene er i utgangspunktet en litteraturfestival og årets festivalforfatter er Simon Stranger. Oslo-forfatteren er kanskje mest kjent for romanen «Leksikon om lys og mørke» som kom ut i 2018, og lørdag 18. juni blir det anledning til å oppleve festivalforfatteren i bokbad på Petter Dass-museet.

Alsthaugtunet. Foto: Kjetil Born

Seminar og foredrag

Årets festivalkunstner er Lisa Aisato. Illustratøren og billedkunstneren er blant landets mest velrennomerte og bildebøkene hennes er oversatt til 30 språk.

Lørdag blir det et etisk seminar der det femte budet knyttes til en en debatt rundt samfunnsrelevante og kritiske spørsmål.

– Her har vi fått på plass politimesteren i Nordland, Heidi Kløkstad og tidligere politileder, nå forfatter, Hanne Kristin Rohde. Ordstyrer er prost Olav Rune Ertzeid, sier Irena Jovic.

Og om det ikke var tilstrekkelig blir det anledning til å høre Ronny Spaans ta for seg «Skrømt og daude i Nordlands Trompet» på festivalens siste dag.

Hovedbygg forside, designet av Snøhetta. Foto: Petter Dass Museet

Passasje mellom fjell og bygning. Foto: Petter Dass Museet

– Det blir guiding

Også de minste kan forvente godt med aktiviteter under årets Petter Dass-dager, og sommeren for øvrig.

– Under Petter Dass-dagene blir det både kunstverksted og multimedia-forestilling for de minste. Vi er kjempespente på hvordan besøkstallene blir i sommer, etter at landet har åpent opp igjen. Men prognosene er gode så vi krysser fingrene, sier leder for markedsføring og reiseliv, Gry Johnsen som oppfordrer publikum til følge med på museets nettsider.

Etter en corona-pause tilbyr Petter Dass-museet igjen guidede turer i år. Med en god del forhåndsbookinger blir det flere daglige guidet-turer på anlegget. Erfaringsmessig lokker Petter Dass-dagene alene rundt 2000 besøkende. I år kommer også samtlige arrangement (ikke konsertene) til å bli tilgjengelig på live-stream via nettsidene.

Interior design, Table, Furniture, Building, Property, Shade, Wood, Floor, Chair, Fixture

Margrethes kafé. Foto: Petter Dass Museet

– Siden starten i 1983 har Petter Dass-dagene vært viktige for oss som en merkevarebygger. Når vi gjør arrangementene tilgjengelig digitalt også, åpner det for et enda bredere publikum for en i utgangspunktet smal festival, sier Irena Jovic som gleder seg til å kunne tilby publikum et fullverdig program gjennom hele sommeren.

– Fra 15. juni til 15. august serverer vi mat hver eneste dag mellom klokka 10 og 16.30 i Margrethes´s kafé. Vi har et autentisk bryggemiljø her på anlegget som skal brukes til forskjellige aktiviteter og tradisjonelle barneleker vil være tilgjengelig på tunet her. I samarbeid med friluftsrådet og Nordland fylkeskommune har vi også tilrettelagt for turer til Kongshaugen. Det burde være noe for enhver smak her hos oss i sommer. Men planlegg gjerne besøket ditt hit til oss, oppfordrer Irena Jovic.

PS: Den faste utstillingen med verker av Karl Erik Harr er også åpen for publikum i år.

Annonse

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Les flere artikler i

Ja, vi reiser

Innholdet er produsert av:

Rana Blad Marked og Markedsavdelingene hos Helgelendingen og Avisa Nordland

Ta kontakt dersom du ønsker annonsering

Magasinlayout:

Amedia Kreativ

Avisens journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet
Personvernerklæring | Informasjonskapsler