Nyt sommeren i Salten

I sommer kan du og barna dine møte Anna i bestemorstua på Fauske bygdetun, spise Anna Kjelvik sin gode vaniljekake - og dra videre til Steigen for en tur tilbake til 2. verdenskrig. Gjør klart for en opplevelsesrik sommer i Salten!

Nordlandsmuseet har brukt pandemi-årene godt! Sommeren 2022 er nemlig spekket med aktiviteter. Mest for barn og barnefamilier. Men også en del for voksne.

– Vi fokuserer i år ekstra på barnefamilier ved våre lokaliteter i Fauske, Beiarn, Kjelvik i Sørfold og Steigen. På Fauske bygdetun vil vi hver onsdag klokken 12 ha aktiviteter for barn. Vi starter 29. juni og holder på til 3. august. Da har vi blant annet en fortellerstund og mange onsdager lager vi også gammeldagse leker. I Beiarn har vi i perioden 30. juni – 4. august kreativ torsdag, forteller markedsansvarlig Ida Otterlei i Nordlandsmuseet avd. midt. Det vil si Salten.

Flere datoer er verdt å merke seg.

Søndag 17. juli kan du igjen delta på vår store familiedag i Kjelvik - hjemstedet til Anna Kjelvik.

– Hvert år før pandemien arrangerte vi familiedag i Kjelvik i Sørfold. Dagen er nå tilbake med en dag full av barneaktiviteter. Litt artig med dette arrangementet, er at vi har salg av Annas vaniljekake. Dette er kaker vi baker etter en oppskrift vi fant i Anna Kjelviks gamle håndveske, forteller Otterlei.

Kjelvik ligger i Sørfold. Etter et besøk her passer det fint å kjøre videre til Steigen, hvor du finner en rekke aktiviteter for både små og store.

People in nature, Plant, Tree, Window

Frida på Steigen bygdetun trenger litt hjelp i løpet av sommeren; i tiden 21. – 24. juli.

21.– 24. juli ønsker Frida velkommen på Steigen bygdetun. Frida er veldig glad i besøk og prater seg gjerne bort over en kaffekopp. Samtidig er det mye å gjøre på gården, slik at hun tar gjerne imot hjelp til noen av oppgavene.

Clothing, Workwear

Batteri Dietl er en av Europas største kystfestninger fra 2. verdenskrig. Besøk museet i en av bunkerne.

Når du først er i Steigen, besøk Batteri Dietl! En av Europas største kystfestninger fra 2. verdenskrig. Her sto tre av verdens største landfaste kanoner. En av kanonbunkerne er gjort om til museum. – Det er utrolig mange gjenstander igjen fra krigen. Blant annet skinnene de brukte for å frakte rakettene til kanonene. Det er en rik – og dyster historie her, sier Otterlei, og føyer til:

– Og så er det veldig naturskjønt!

Tilbake på Fauske avslutter vi onsdag 3. august sommerens aktiviteter på bygdetunet, ved at barn får besøke bestemor Anna i bestemorstua på Fauske bygdetun.

Bygdetunet har som alle våre andre museer åpent i hele sommer!

Tips! Få med deg vår spennende utstilling “Stjålne år - barn i nord under 2. verdenskrig”. Du finner utstillingen på Fauske bygdetun. Denne er spennende for både barn og voksne!

Hat, Cap, Window, Table, Chair

I sommer kan du komme til Fauske bygdetun og hjelpe Anna å bake klappekaker.

Natural environment, Flower, Plant, Window, Cloud, Building, Sky, Green, Tree

Steigen bygdetun har en unik hage. Verdt et besøk.

Noe for enhver

Alle aktivitetene innebærer at du i år kan ha en fullspekket fritid og ferie sammen med barna dine i Salten. Dette uavhengig av om du er fastboende, eller om du kommer på ferie.

Vi har noe for alle:

 • Drama
 • Krigshistorie
 • Opplevelser
 • Barneaktiviteter
 • Omvisninger

– Her skjer det så utrolig masse ting i sommer. Vi har noe for alle – og vi har mange forskjellige ting. Slik at du kan fint bruke flere dager i Salten, sier administrasjonssjef Heidi Nilsson i Nordlandsmuseet.

Du kan besøke noen av våre faste museer, bygdetun og utstillinger – eller du kan følge med på vår kalender. Vi har noe for alle og enhver!

Kultur er kult. Sommeren i Salten byr på mange opplevelser sammen.
Smile, Sleeve

Museumsbutikken på Fauske bygdetun er i ferd med å ta form. Maria Piel fyller i hyllene.

Ny museumsbutikk

Verdt å merke seg: 21. juni åpner Nordlandsmuseets flunkende nye museumsbutikk på Fauske bygdetun. Her vil du blant annet finne en utstilling rundt klær og historien vår om klær. Vi har ulike produkter knyttet til dette, blant annet mange strikkepakker med lokale mønstre. Vi kommer også til å ha gammeldags godteri, aktivitetspakker til barn og gammeldagse leker, slik at her vil nok alle kunne finne noe, sier Otterlei.

Butikken vil ikke minst selge Suliskoppen. Ny av året!

I sommer arrangerer vi gruppeturer rundt 1,3 kilometer inn en av gruvegangene. Turene må bestilles på forhånd.

Ta tog inn i gruva

Sommeren er spekket med ulike aktiviteter. Ta en titt innom vår kalender, og se hva som fenger deg og dine!

En populær aktivitet for både små og store, er å bli med på en guidet tur med loket rundt 1,3 kilometer inn i den nedlagte gruva i Sulitjelma. Når du først er i Sulis bør du også kikke innom gruvemuseet.

– I museet forteller vi historien til Sulis og industrialiseringen. Her har vi en unik mineralsamling som glitrer og er fin. Her kan du også få kjøpt Suliskoppen, forteller Otterlei.

Blodveimuseet

Er du interessert i mer krigshistorie etter å ha besøkt Batteri Dietl i Steigen, er det nyrenoverte Blodveimuseet på Saltdal bygdetun verdt et besøk.

I en tyskerbrakke forteller vi her historien om krigsfangene, deres liv og arbeid under tyskernes regime i 1942-1945. Titusener av østeuropeiske krigsfanger ble sendt nordover for å bygge vei og jernbane. De slet under umenneskelige forhold. Mange vendte aldri hjem igjen!

Satsing på barn og barnefamilier

Vår satsing på barn og barnefamilier, gjør at barn og unge inntil 18 år har gratis inngang på våre museer i 2022.

Picture frame, Interior design, Wood, Lighting, House

Blodveimuseet i Saltdal forteller historien om de østeuropeiske krigsfangene.

For mer informasjon: Se vår hjemmeside!

Nordlandsmuseets museumsanlegg

 • Jektefartsmuseet/ Bodøsjøen Friluftsmuseum
 • Bymuseet i Bodø
 • Kjerringøy handelssted
 • Hamsunsenteret
 • Beiarn bygdetun
 • Løp gård
 • Fauske bygdetun
 • Sulitjelma Gruvemuseum
 • Sulitjelma besøksgruve
 • Gildeskål kirkested
 • Knut Hamsuns barndomshjem
 • Handelsgården Breidablikk/ Hamarøy bygdetun
 • Meløy bygdemuseum
 • Ørnes Handelssted
 • Saltdal bygdetun
 • Blodveimuseet
 • Batteri Dietl
 • Steigen bygdetun
 • Husmannsplassen Kjelvik

Annonse

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Les flere artikler i

Ja, vi reiser

Innholdet er produsert av:

Rana Blad Marked og Markedsavdelingene hos Helgelendingen og Avisa Nordland

Ta kontakt dersom du ønsker annonsering

Magasinlayout:

Amedia Kreativ

Avisens journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet
Personvernerklæring | Informasjonskapsler