Langhuset på Sandnes. Foto: Inge Ove Tysnes

LANGHUSET HOLDER GJESTEBUD INSPIRERT AV VIKINGTIDEN:

Tar deg med tilbake til Sagatiden

For mer enn tusen år siden brant kong Harald Hårfagre, Norges første konge, ned langhuset under slaget på Sandnes, og tidene forandret seg for alltid. I dag har ildsjeler gjenskapt og åpnet høvdingsetet på Sandnes. Møt de historiske skikkelsene fra vikingtiden og bli bedre kjent med den sagnomsuste Sigrid på Sandnes og den mektige høvdingen og handelsmannen Torolv Kveldulvson. Fordyp deg i sagaene, prøv smakfull tradisjonsmat og delta i hendelsene og maktkampene som regjerte blant de største og mest verdifulle godsene nord for Nidaros.

– Historien og hendelsene som skjedde her på Sandnes står sterkt i Norges historie i tiden rundt år 800–1066. Sigrid ble gift for tredje gang, og sporene etter henne kan vi følge i ættetavlene – hun ble bl.a. stammor til Øyvind Skaldespiller og Hårek på Tjøtta – og til kongehus i Sverige og England, forteller daglig leder Oddvar Pettersen.

Sporene etter det mektige høvdingsetet finnes fortsatt på Sandnes. Arkeologiske utgravninger og funn av bl.a. stolpehull på området vitner om en mektig og tidlig bosetning, med bl.a. et enormt langhus.

People in nature, Plant community, Vegetation, Farmer, Tree, Grass, Agriculture

Hesjing: Gamle tradisjoner holdes i hevd.

– Langhuset på Sandnes er gjenskapt, og er 65 meter langt, opptil 10 meter bredt, og oppført med de gamle byggetradisjonene i hevd. Husdyrdelen er sløyfet til fordel for årestue og gildehall. Her holdes store gjestebud for ulike anledninger med bl.a. kappestrider og aktiviteter fra vikingetiden, kvad og fortreffelig mat, fortsetter Pettersen.

Food, Outerwear, Table, Coat, Tableware, Plate, Interaction, Chair, Jacket

Gjestebud i gildehallen

– Mange får en wow-opplevelse når de kommer inn. Det er høyt under taket her, og litt mytisk stemning, sier han.

Table, Tableware, Chair, Community

Gjestebud i gildehallen

Sigrid på Sandnes

Det mektige høvdingsetet er gjenskapt på Sandnes i Sandnessjøen, og ligger i bare 10 minutters gåavstand fra havna og sentrum. I den rike historien og sagaene fra vikingtiden finner en mektige skikkelser og slekter.

– Slektene som bodde her gjorde seg mektige og meget velstående på fisk, tørrfisk og skinn, dun og egg, finnferd og handel. Blant disse skikkelsene finner vi en av de rikeste og mektigste kvinnene fra vikinghistorien. Sigrid på Sandnes var en framtredende kvinneskikkelse som omtales i islendingen Egil Skallagrimsons saga, og hun var gift med høvdingen Torolv Kveldulvsson. Hun var eneste arving til storgården på Sandnes etter den lokale høvdingen Sigurd Herse og i følge sagaene ansett som «det beste giftet nordpå» – en viktig brikke i datidens allianser. Fra Sigrid utviklet det seg ulike maktallianser til jarlene i Trøndelag og til kongemakten, hendelser som preget både landsdelen og kongeriket, sier styreleder Kalle Tysnes.

Vision care, Bird, Beard, Human, Wood, Temple, Sunglasses, Grey, Eyewear, Table

En kraftkar i langhuset

En reise tilbake i tiden

Når du besøker Sandnes i sommer, vil du få guidet tur rundt dette historiske stedet og bli bedre kjent med handelsveiene, mektige vikinger og slektene i tiden rundt år 800–1066. Gjennom guiding, fortellinger og foredrag fra vikingtiden, vil besøkende få høre om hendelsene, konfliktene, handelsveiene, dagliglivet, mytene og seremoniene som utspilte seg ved høvdingsetet på Sandnes.

Småvikinger ved Torolvstein

– Tilbudene befinner seg både utendørs og innendørs i langhuset, og besøkende deltar i ulike konkurranser og tevlinger. I tillegg kan du også forhåndsbestille bespisning og gjestebud for større grupper. Maten er lokal, og laget på tradisjonell og autentisk måte ved høvdingsetet, informerer Pettersen.

– Sommeren 2021 ble det etablert et nytt og populært konsept rettet mot familiebesøk, med muligheter for å kunne forhåndsbestille overnatting i langhuset, og leve og bo som vikinger for en dag eller to.

Natural landscape, Land lot, Ecoregion, Plant, Sky, Grass, Leisure, Community, Grassland

Foto: Inge Ove Tysnes

Åpen for booking

Omlag 2 000 besøkende er innom langhuset hver sommer, og tilbakemeldingene er gode. Pettersen påpeker at det er godt skiltet fra kystriksveien, og kort gåavstand fra Sandnessjøen sentrum. På nettsiden ligger kontaktinformasjon for booking og andre henvendelser.

– Gjesteboka ble bl.a. oversvømt med positive omtaler etter større mottakelse av 85 ambassadører i Norge i 2019. Langhuset, matopplevelser og syngende servitører under gjestebudet var imponerende for verdensvante diplomater.

Natural environment, Social group, Jeans, Cloud, Sky, Trousers, Plant, Tree, Hat, Grass

Småvikinger

– Vertskommunen Alstahaug er et historisk sted, og det er mange spor fra sagatiden på Sandnes, Alstahaug og ikke minst på Tjøtta. Flere av gatenavnene i Sandnessjøen har navn etter skikkelser fra sagatiden og de islandske sagaene. Det er mye arkeologi, fornminner og graver fra tidsepoken i området. Høvdingsetet på Sandnes ble valgt til kommunes tusenårssted i år 2000, sier Pettersen.

Oddvar Pettersen ønsker alle besøkende velkommen til langhuset, og mer om informasjon og kontaktadresser følger på hjemmesiden.

Mer informasjon: www.torolvstein.no

Annonse

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Les flere artikler i

Ja, vi reiser

Innholdet er produsert av:

Rana Blad Marked og Markedsavdelingene hos Helgelendingen og Avisa Nordland

Ta kontakt dersom du ønsker annonsering

Magasinlayout:

Amedia Kreativ

Avisens journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet
Personvernerklæring | Informasjonskapsler