BØNDER I BYEN: Sonja Folgerø og Leonid Rødsten inviterer til den sjuende utgaven av landbruksutstillingen Horva i august.

Elgslakt og bønder i byen på Horva

26. – 28. august blir det anledning til å oppleve en mobil bondegård midt i Sandnessjøen sentrum, når landsdelens største landbruksutstilling arrangeres.

Outdoor bench, Road surface, Hair, Jeans, Smile, Plant, Leaf, Tree, Beard, Grass

KULISSER: Leonid Rødsten foran området som skal fungere som bondegård under Horva 2022.

For sjuende gang skal gårdbrukere, utstillere og skuelystne innta Sandnessjøen til storslagen landbruksutstilling. Og arrangøren gjentar suksessen med å bruke sentrumsområdene til årets Horva.

– Dette ble andre gangen at vi arrangerer i sentrum. Vi hadde veldig gode erfaringer med det sist, sier prosjektleder Sonja Folgerø som ser fram til at landbruksmaskiner og buskap skal lage liv i sentrum.

Egen båtskyss

– Vi kommer også til å ha sterkt fokus på kortreist mat og det blir matboder plassert i Torolvs gate. I tillegg kommer vi til å ta i bruk havneområdet til arrangementet, sier hun.

Også parken i sentrum blir tatt i bruk, og her blir det rett og slett en bondegård.

– Det er selvfølgelig en utfordring å samle mange forskjellige dyr på et relativt begrenset område, men jeg tror det kommer til å fungere veldig bra, sier Leonid Rødsten som er Dønna kommune sin representant i Horva-staben.

Arrangørstaben forventer godt besøk og kommer til å legge godt til rette for de mange besøkende.

Skulpturbygging med motorsag. Foto: Marius Guttormsen

Tradisjonell elgslakting

Horva 2022 har et sterkt fokus på aktiviteter for barn.

– Det er viktig for oss at alle besøkende finner interessante ting å gjøre. Og tradisjonen tro blir det elgslakting under årets utstilling. «Elgen fra den blir skutt til spiselig snadder» har vi valgt å kalle den seansen, forteller hun.

Ei landbruksutstilling gjør at det samles mange aktører innenfor en og samme bransje. Horva kommer derfor til å legge til rette for gode, faglige diskusjoner under årets messe.

– Om det blir i form av seminar eller debatter, har vi ikke landet enda. En problemstilling som er aktuell er forsaget om ny lov om god handelsskikk som har blitt aktualisert den siste tida, forteller Leonid Rødsten.

– Vi vil ha fokus på det store spriket mellom prisen leverandøren (bonden) får og den prisen forbrukeren betaler. Det er et mål med lov om god handelsskikk å gjøre noe med de store kjedenes markedsmakt som rammer både forbrukerne og bøndene.

Må bare sjekke kua. Foto: Marius Guttormsen

Parade med traktorer

Arrangøren spår at et sted mellom 10.000 og 12.000 besøkende kommer til å være innom Horva fra fredag til søndag. De kan også få med seg traktorparaden som går fra Bjarnetjønna skole til sentrum, etterfulgt av en hale med barnehage- og skolebarn. Dette skjer fredag, mens de yngste kan kose seg med gratis kino både lørdag og søndag.

– Vi har fått på plass et godt program og vi håper at så mange som mulig tar turen til oss på Horva, sier Sonja Folgerø.

Outdoor recreation, Public space, Footwear, Plant, Tree, Sky, Infrastructure, Asphalt, Leisure, Thoroughfare
Motor vehicle, Automotive tire, Wheel, Tread, Sky, Bumper
Clothing, Sky, Building, Daytime, Window, Infrastructure, Tree, Neighbourhood, Travel, Leisure

Traktortog og utstillinger fra Horvamessa 2019. Foto: Marius Guttormsen

Mer informasjon: horva.no

Annonse

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Les flere artikler i

Ja, vi reiser

Innholdet er produsert av:

Rana Blad Marked og Markedsavdelingene hos Helgelendingen og Avisa Nordland

Ta kontakt dersom du ønsker annonsering

Magasinlayout:

Amedia Kreativ

Avisens journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet
Personvernerklæring | Informasjonskapsler