Kjør elbil langs nordlandskysten

I sommer kan du for første gang kjøre elbil langs Kystriksveien uten å bekymre deg for lading. Stopp og lad ved nøye utvalgte ladestasjoner som gir deg fornybar kraft fra verdens vakreste kraftverk.

Lad opp batteriet på bilen – og lad opp ditt eget batteri.

Slik tenkes ladeopplevelsen å være langs den naturskjønne nordlandskysten.

– Vi har funnet fine steder for våre ladestasjoner, og i samarbeid med dyktige arkitekter utformet bygg som er flotte å se på og med et gjenkjennelig særpreg. Byggene er utformet i tre og glass og skal være et positivt bidrag til omgivelsene, forteller daglig leder i Helgeland Kraft Vannkraft, Torkil Nersund.

Selskapet står bak merkevaren LAD OPP, som bygger infrastruktur og ladeopplevelser for elbilister. De har utviklet nettsiden ladopp.no som viser vei til ladestasjonene og nærliggende aktivitetstilbud – det være seg nærbutikker eller Kystriksveien og dens unike naturopplevelser.

Tanken er at reiselivet og turistene vil sette pris på opplevelsen.

– Reiseliv og turisme vil være viktig for Helgeland fremover, og med stadig økende elbilandeler er det en forutsetning at man legger til rette for «grønn turisme» gjennom blant annet infrastruktur for lading. Samtidig vil LAD OPP-konseptet være en fin arena for å framsnakke og vise alt det fantastiske Helgeland og Nord-Norge har å by på, sier Nersund.

Kjør uten rekkeviddeangst

Ladepunktene er nøye utvalgt, og flere er på tur. Her kan du se hvor du kan lade nå – og hvor det er planlagt nye ladepunkt.

– Forutsetningen for en god bilferie med elbil, er at du kan lade. Med vår utbygging kan du nå kjøre elbil langs Kystriksveien uten rekkeviddeangst, forsikrer Nersund.

Selskapet har ansatt en trainee som i hovedsak skal jobbe med å utvikle ladekonseptet LAD OPP. Ine M. Stock kommer fra Oslo og skal jobbe for å gi alle våre kunder en så god ladeopplevelse som mulig. Det innebærer både å utforske natur og aktivitetstilbud, samtidig som hun skal jakte flere fine steder hvor vi kan sette opp ladere.

– Jeg ser virkelig frem til å vise frem alt det spennende man kan gjøre på Helgeland. Ofte når man er ute og kjører skal man helst komme seg raskt mulig fra et sted til et annet og gjøre det man skal, og hjem igjen. Jeg vil at vi skal være til stede langs veien og når de ser LAD OPP stasjonene skal de få en følelse av «åh, se der!! Der MÅ vi stoppe!»

Ine M. Stock leter etter de perfekte stedene for nye ladepunkter.

LAD OPP er et nytt ladekonsept for elbil, plassert blant noen av Norges vakreste attraksjoner, perler og utsiktspunkter.

Pene bygg

Det er også lagt ned ekstra arbeid rundt utformingen av ladestasjonene.

– Vi har tenkt nøye over utformingen av byggene. De skiller seg ut blant dagens ladetilbydere og vi jakter en wow-faktor, sier Nersund.

De vakre ladestasjonene er inspirert av de samme tankene som ligger til grunn når selskapet bygger nye vannkraftverk.

– Vi ønsker at naturopplevelsene på Helgeland skal forsterkes, ikke forringes. Dette er en filosofi vi har lagt til grunn under våre kraftutbygginger og som videreføres nå som vi bygger infrastruktur for elbillading. Under utbyggingen av Øvre Forsland kraftverk i Leirfjord kommune satte vi oss mål om å bygge verdens vakreste kraftverk. Det setter folk pris på. Sist år gikk rundt 10.000 mennesker de seks kilometerne inn til kraftverket – for turen, for å se, oppleve og ta bilder. Vi håper vi skal får til noe av det samme med våre ladestasjoner, forteller Nersund.

Torkil Nersund håper de reisende vil sette pris på satsingen langs Kystriksveien.

Ladestasjonen i Foldereid er lett å finne og ligger fint til.

Samarbeid med Kople

Ladestasjonene er enkle og raske i bruk. Du har tre betalingsmuligheter. Enten laster du ned betalingsappen Kople, som heter det samme for Apple og Google. Eller så velger du å betale direkte; via Drop-in. Det siste alternativet er å betale via ladebrikke.

Vi har valgt å samarbeide med Kople, da vi mener at vi ikke trenger enda en app for lading. Kople jobber for at det skal være enkelt å lade, og med app og/eller brikke fra Kople kan du også lade på alle deres stasjoner, samt flere andre stasjoner. Blant annet alle stasjonene til Recharge. Det jobbes også for at man skal kunne betale med Vipps på våre ladestasjoner. Dette vil komme på plass i løpet av året.

LAD OPP gir elbilister ulike valgmuligheter for ladehastighet, fra det som omtales som normal hastighet (22 kW) til lynlading (180 kW). På ladopp.no finner du detaljer om hvilke stasjoner som tilbyr ulik hastighet, samt prisinformasjon.

Tips: Fullading på lyn- og hurtigladere tar lang tid. Hvis du ikke trenger fullt batteri, kan det lønne seg for både ladekøen og lommeboken å stoppe ladingen på rundt 80 prosent.

Trenger du hjelp eller flere tips?

Veien mot en grønn framtid

Fremtiden er elektrisk noe som også preger Helgeland Kraft Vannkraft sin bærekraftstrategi, hvor følgende målsetninger gjelder for selskapet:

  • Skal være den mest nytenkende og innovative vannkraftprodusenten i Norge.
  • Skape entusiasme rundt elektrifisering og framtidens fornybarsamfunn.
  • Skal samarbeide med andre aktører for å skape unike opplevelser for oss og kommende generasjoner.

Hvorfor?

Markedet er i endring. En ny generasjon unge voksne, med et sterkere forhold til bærekraft, ønsker å velge grønne alternativ. Vi ser at elbilsalget øker. Elektrisk nybilandel i Nordland per mars 2021, var 42,4 prosent. Denne er ventet å øke i takt med at Norge elektrifiseres. Helgeland Kraft skal tilby relevante og gode tjenester for regionens befolkning, og i vårt samfunnsansvar ligger det å bidra til utvikling av Helgeland.

Annonse

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Les flere artikler i

Ja, vi reiser

Innholdet er produsert av:

Rana Blad Marked og Markedsavdelingene hos Helgelendingen og Avisa Nordland

Ta kontakt dersom du ønsker annonsering

Magasinlayout:

Amedia Kreativ

Avisens journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet
Personvernerklæring | Informasjonskapsler