Gå til sidens hovedinnhold

Vindkraft, på lag med fremtiden?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Utviklingen av teknologi skjer lynraskt. Nå under korona krisen ser vi hvilke muligheter det gir oss. Hjemmeskole, hjemmekontor, kontakt med instanser og ikke minst muligheten til sosialisering.

Fremtiden skal bli grønn, vi skal begrense bruken av fossilt drivstoff, vi skal satse på kollektivløsninger med mindre utslipp og vi skal la karbonet som naturlig lagres i jorda få ligge der i fred ved å minske miljøavtrykkene vi setter.

Vi har alltid benyttet oss av vindkraft. Vinden har blåst liv i seil og bål, gitt oss mennesker et fortrinn. Nord-Norge er den delen av landet vårt med minst landbruks areal, og mest fjell.

Fjellet, hva duger det til? Det står der til prakt og skue. Ufremkommelig for folk flest. Hvorfor ikke nytte det høye, åpne landskapet til å fange vind som omgjøres til kraft. En ren kraft som kan forsyne det økende behovet vi har for elektrisistet og samtidig ivareta målet om å redusere utslipp.

Men, fjellet er hjemmet til dyrebart dyr og planteliv. Vi mennesker har en egen evne til å utnytte naturen til vår fordel. Vi har med tiden blitt vel griske og bygger ut større og større arealer. Vi unnskylder det ofte med ansvar for fellesskapet. Og det er sant, vi har et ansvar for fellesskapet. Nettopp derfor må vi trå varsomt frem når vi planlegger store inngripelser i naturen vår som gir ringvirkninger og konsekvenser for fremtiden. Vi kan ikke rasere alt ute, bare fordi vi sitter inne med «gode ideer». Vi må løfte blikket og se naturen for det den er, hjemmet til artene som er mindre enn oss. Arter vi er avhengige av for selv å eksistere.

Så hvorfor skal vi ikke tillate utbygging av vindkraft i Nord-Norsk natur?

Fordi vi er i stadig utvikling. Nye, mer innovative løsninger presenteres. Løsninger som skal ivareta natur og dyreliv på en bedre måte enn dagens løsninger. Bedre er alltid mulig, og det er vi som kan stille krav til at utvikling skal gå i riktig retning. Ikke bare kan vi, vi MÅ stille krav for å forsvare naturmangfoldet og allemannsretten vår.

Et bastant NEI til utbygging av vindkraft i Nord-Norge er et ruvende JA til fremtidige løsninger.

Kommentarer til denne saken