Gå til sidens hovedinnhold

Vil organisere flere innvandrere

Artikkelen er over 2 år gammel

Organisasjonsgraden blant innvandrere er betydelig lavere enn i befolkningen forøvrig, ifølge tall fra Parat. Nå skal organisasjonen ta grep for å øke antall organiserte innvandrere.

- Nå tar Parats hovedstyre grep og inngår et samarbeid med Tankesmien Agenda for å finne ut hvilke barrierer som eksisterer for at flere innvandrere organiserer seg.

Parat-leder Unn Kristin Olsen mener at den lave organisasjonsgraden blant arbeidsinnvandrere er problematisk for alle. Ikke bare for de som ikke er organisert og som går glipp av viktige muligheter og arenaer.

– Lav organisasjonsgrad er også et problem for den norske arbeidslivsmodellen som helhet, for eksempel hvis enkelte bransjer preges av lønnsdumping og dårlige arbeidsvilkår, sier Olsen.

Brochmannutvalget, som så på langsiktige konsekvenser av høy innvandring, påpekte at innvandring medføre en endret maktbalanse mellom arbeidsgivere og arbeidstakere i enkelte bransjer.

Arbeidsinnvandrere, flykninger og asylsøkere tilhører i stor grad sektorer og næringer med allerede lav organisasjonsgrad, lønnsdumping og dårlige arbeidsvilkår.– Tiltak og mål for økt rekruttering vil derfor ikke bare påvirke lønn og arbeidsvilkår, men også samfunnsutviklingen, sier Parat-lederen.

Kommentarer til denne saken