Gå til sidens hovedinnhold

Viktigere enn Glimt sine treningskamper er at vi må snarest gi hverdagen tilbake til de unge

Bill Shankly uttalte «Noen tror fotball dreier seg om liv og død. Jeg er veldig skuffet over den holdningen. Jeg kan forsikre dere om at fotball er mye viktigere enn som så».

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Han hadde nok ikke dagens situasjon i tankene, men sitatet er brennhett i dag. Bodø/Glimt har bestemt seg, som det eneste laget bort sett fra Molde, for å reise til Spania på treningsleir. Den viktigste uttalte årsaken er at man pga smittevernstiltak ikke får spille treningskamper i Norge. Den nasjonale helsefaglige kompetansen tilrår ikke reise, mens noen andre gir grønt lys.

Deriblant Norges fotballforbund og smittevernoverlegen i Bodø. «Ekspertene» på fotball er delte, men mange av disse er også tydelig eksperter på smittevern og pandemier, og gir klarsignal til turen. Hva vet vel Helsedirektoratet? Hva de hundretusenvis av unge og breddeutøvere som ikke får drive noen form for idrett eller kamp synes om dette er ikke uttalt, men man kan kanskje tenke seg sånn høvelig? Egentlig uansett idrett.

Les også

Reagerer sterkt på Glimts utenlandstur

De har forholdt seg lojale i nesten ett år, og har kanskje tenkt at det snart var deres tur. Men nei, de må nok enda smøre seg med tålmodighet. De må vise solidaritet en stund til. Det er tross alt viktig at alle er med på denne «dugnaden». Jeg skal ikke påberope meg «å skjønne hele bildet» i forhold til hvorfor Glimt har funnet det tvingende nødvendig å reise.

Les også

En ekspert hyller Glimt-grepet – en annen raser mot signalet det sender

Og det vil sikkert gi godt utbytte i form av resultater på banen. Vi er kanskje heldige og får Champions League på Aspmyra til høsten. Men med tomme tribuner, må vite. For vi har jo tross alt en pågående dugnad. Glimt leverte historisk godt på banen, og innkasserte tidenes første nord-norske seriemesterskap i 2020.

Les også

Glimt reiser til Spania på treningsleir

Mange kjøpte seg Glimt-drakt, med nummer og navn til favorittspilleren på ryggen. Og drømmer om en gang å kunne spille for Glimt. Og samtidig slippe den jæv.. dugnaden. Eller vil denne reisen over tid bli mer kostbar enn man forutser? At alle andre enn de som helt oppriktig er enige med Bill Shankly kjenner på en grad av svik og urettferdighet? Vil det spre en stank av svik og selvgodhet? Først meg selv, så meg selv...?

Les også

Det smarteste Glimt kunne gjort

Jeg har selv en del turer som jeg gjerne skulle tatt, men vurdert ut fra det jeg kaller sunn fornuft som «lite lojalt og veldig stigmatiserende». Det suger å måtte avlyse. Og jeg har hatt ulydige tanker. Men jeg ville fått store problemer med å forsvare en reise til et «rødt» land. Både i forhold til mine barn, jobben, og andre som forholder seg til gjeldende smitteråd.

Viktigere enn Glimt sine treningskamper er at vi må snarest gi hverdagen tilbake til de unge. De fikk beskjed om å være lojale til de eldste og svakeste var vaksinert. Der er vi nå. Slipp de unge fri! Det er risikabelt, men vi løper allerede en alt for stor risiko for varige skader etter et helt år i isolasjon. Vi må gi dem et liv som er verd å leve.

Men så var det denne dugnaden, da... Og viktigheten av solidaritet.

Kommentarer til denne saken