Gå til sidens hovedinnhold

Viktig varsel fra Saltdal: pandemien har bare begynt

Et vaksinert Norge er ikke begynnelsen på slutten for pandemien, det er i beste fall slutten på begynnelsen.

Apropos Dette er et leserbrev, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Av og til trenger vi alle en advarsel, så vi ikke tar helt av. Enten det gjelder egen forfengelighet, livets skrøpelighet, eller slutten på en pandemi.

I disse dager kommer advarselen fra Saltdal. Mens folk lenger ut i fjorden får stadig nye lettelser i tilværelsen, har smitten slått ut i full blomst der. Så langt er det bekreftet 16 smittede, mens 140 personer er i karantene.

Smittevernmyndighetene mener de har kontroll med utbruddet, men det viser uansett at denne pandemien langt fra er over.

Ser vi globalt på smitteutviklingen blir bildet enda klarere. På verdensbasis anslås det at man tidligst kan oppnå flokkimmunitet (60-70 prosent vaksinert) i desember 2023. Og kun dersom man trapper opp vaksineringen umiddelbart.

Det kan bli svært vanskelig. FNs hovedredskap for vaksinering i fattige land, Covax er i stor vansker. De har tegnet kontrakter for levering gav to milliarder doser innen utgangen av 2021, men det målet vil nesten garantert ikke nås.

Årsaken er at Covax´ hovedleverandør, Serum Institute of India har prioritert vaksiner lokalt etter det gigantiske utbruddet i India.

Dette er noe av bakgrunnen for at G7-landene nylig forpliktet seg til å skaffe fattige land én milliard doser. Problemet er at dette ikke vil være mulig å før tidligst i oktober.

Til The Guardian sier en representant for WHO at verken «penger eller kjærlighet» kan framskaffe nye vaksinedoser før det pga manglende produksjonskapasitet.

Det finnes en måte å komme rundt problemet på, og det er at rike land begynner å gi fra seg doser som er beregnet for egen befolkning.

Så lang er 75 prosent av alle vaksinedoser kjøpt kjøpt av ti land, og et land som Storbrittania har bestilt nok doser til å vaksinere samtlige innbyggere en rekke ganger. Spørsmålet er om det vil være politisk mulig for en regjering å gi bort noen av disse dosene før absolutt alle egne innbyggere er vaksinert.

Rent smittevernmessig vil det for eksempel være klokt å vaksinere voksne i fattige land før barn i rike, siden barn verken smitter mye eller blir særlig syke. Men vis meg den regjering i et demokratisk land som kan overleve en slik beslutning.

Solidaritet er et vakkert ord, men mister fort sin kraft når ens eget liv også er truet. Eller som Nelson Mandelas tidligere kone Graca Machel sa i en tale til G7-møtet nylig; den globale solidariteten koronapandemien skapte, forduftet idet vaksiner ble tilgjengelig.

Lite tyder derfor på at overføringen av vaksiner fra rike til land vil begynne før de rike har nådd flokkimmiunitet selv. Det betyr at flere måneder vil gå tapt i jakte på global immunitet, og problemet er ikke over med det.

Kommer det for mange doser på en gang vil det ikke være bærekraftig. De fleste fattige land mangler både personell, klinikker og frysekapasitet til å ta imot for mange doser på en gang.

Derfor må de spres utover i saktere drypp, for å unngå at vaksinene blir ødelagt før de kan brukes. Det gjør at den forsinkelsen som oppstår i sommer aldri kan tas igjen.

Det betyr at stadig nye land antakelig vil få ferske utbrudd framover. Selv suksessen Taiwan sliter nå med viruset. Det skjedde etter et et utbrudd blant flypersonell i april spredte seg gjennom hele landet.

Mange måneder uten smitte fikk folk til å senke skuldrene og gjenoppta et tilnærmet normalt liv, sier taiwanesiske myndigheter. Dermed glapp selv en av verdens mest suksessfulle smittevernregimer.

Og i Japan samler man snart en hele verden til OL, selv om under 5 prosent av befolkningen er vaksinert.

Utbruddet i Saltdal minner oss på at vi selv kan oppleve det samme, selv om også vi pr nå har god kontroll med smitten. Legg til faren for import av smitte i flere år framover om vi ikke raskt får global kontroll med smitten.

Så for å parafrasere Winston Churchill; at Norge og andre land oppnår flokkimmunitet er ikke begynnelsen på slutten for denne pandemien, det er i beste fall slutten på begynnelsen.

Kommentarer til denne saken