«Det vi kaller sivilisasjon er en tynn, tynn skorpe over det moralske kaos», ifølge forfatter og musiker Ketil Bjørnstad. Han har rett. Det er i disse dager, når koronaviruset har nådd Norge, at vi viser hvem vi virkelig er, og hva vi er laget av. Det skal ikke mer til enn et relativt beskjedent antall dødsfall utenlands før den tynne fernissen av sivilisasjon slår sprekker. Det ser ikke pent ut.

32 døde av svineinfluensa i Norge i perioden 2009- 2011, hvorav minst 13 hadde underliggende sykdommer, ifølge Folkehelseinstituttet. Mer skulle det ikke til før mange mistet hodet og la alt de hadde lært om vanlig oppførsel og solidaritet vekk, og stormet fram for å sikre seg selv. Folk snek i vaksinekøen, leger mottok direkte trusler via SMS og det var innbrudd på sykehjem der vaksinedosene ble stjålet for så å bli solgt på svartebørs.

32 døde er selvfølgelig tragisk nok, men pårørende får ha meg tilgitt: I det store bildet er det en bagatell. At det dør rundt 900 av «vanlig» influensa i Norge hvert eneste år ble underordnet, og er blitt underordnet også i dagens coronasituasjon.

Avkledd høflighet og dannelse, og presset opp i et hjørne av helsemyndighetene, viste vi oss som det vi virkelig er: Oss selv nok. Nå ser vi de samme tendensene som i 2009. Coronaviruset er alvorlig nok, fordi det smitter raskere enn både fugle- og svineinfluensa. Og dermed kan flere i risikogruppen bli syke. Pr. torsdag kveld er 86 nordmenn smittet, ingen er alvorlig syke. Likevel er mange blitt skremt, ikke minst ved hjelp av medienes skrekkscenarioer og myndighetenes dødsalvorlige ansikter på tv.

Situasjonen utnyttes på det groveste av dem som vil slå mynt på folks frykt. I en tid der helsevesenet står i fare for å mangle utstyr – hvis de aller verste prognosene skulle bli virkelighet – er munnbind blitt stjålet fra et lager ved Oslo universitetssykehus. Nå må beskyttelsesutstyr oppbevares på egnede steder som blir overvåket. Munnbind, som primært helsepersonell har bruk for, selges på Finn. Til blodpris. Den konservative kristne tv-kanalen Visjon Norge, hvor Jan Hanvold er «ansvarlig» redaktør og styreleder, ber folk sende 2020 kroner mens det insinueres at foreldre på denne måten kan beskytte barna sine mot coronasmitte. Folk som skal være i karantene hjemme gidder ikke, og går på butikken og på helsestudio. Helt uten tanke for at de kan komme til å smitte noen som ikke tåler en runde med coronainfluensa.

Det er det absolutte lavmål. Og det er skremmende å se hvor fort noen skyver alle hensyn til side av ren egoisme. Så lite skal det altså til. Hvordan vi ville oppført oss under en virkelig truende katastrofe, der menneskene dør som fluer (unnskyld uttrykket), er knapt til å tenke på. Vi har ingen moralsk motstandskraft når det virkelig gjelder; bortskjemte som vi er.

Når nordmenn nå settes på prøve, består vi den ikke. Vi vinner nok kampen mot coronaviruset, men står i fare for å tape vår selvrespekt og verdighet.