Gå til sidens hovedinnhold

Vi må tørre å ta debatten

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kjære venner i AUF.

Å skrive et innlegg i anledningen tiårsmarkeringen for 22. juli er et vanskelig innlegg å skrive. For mange ble livet aldri det samme etter denne dagen. For mange består livet fortsatt av en kamp om å komme seg opp om dagene. For mange er sorgen fortsatt ikke til å bære. Når man skal mene noe om 22. juli er man redd for å tråkke feil, støte noen, at man skal delta i en debatt som bare blir polariserende. Men nå er vi nødt til å slutte å være redd. Nå må vi stå opp for AUF og Ap. Vi må tørre og ta debatten, og vi må stå sammen i den.

I år er det ti år siden terrorangrepet på Regjeringskvartalet og på Utøya. ti år siden 77 personer mistet livet. Flesteparten av disse unge mennesker.

Hva har vi egentlig lært på disse ti årene? Vi har lært at terrorangrep kan skje i Norge. Vi har også lært at gjerningsmannen kan være hvit og vestlig. Det vi derimot på disse ti årene ikke har klart er å ta debatten om Utøya, om ekstremisme, om høyreekstremisme og om hvordan vi skal forhindre at personer blir radikaliserte og utfører terrorhandlinger.

Selv om det er et vanskelig tema og terroren mot regjeringskvartalet og Utøya var en forferdelig hendelse i norsk historie, er vi nødt til å tørre å skrive og snakke om 22. juli. Vi er nødt til å ta et oppgjør mot hatytringer og ekstreme miljøer. Det må gå an å ta debatten uten at noen skal bli beskyldt for å ta i bruk «Utøya-kortet». Vi må også slutte å ha en polariserende debatt mellom høyresiden og venstresiden i norsk politikk. For vi må innse at selv 10 år etter har vi ikke klart å ta en ordentlig debatt om temaet. Og det er ikke AUF sin skyld.

En skal ikke lengre enn til kommentarfeltene på Facebook for å se at AUF og Ap fortsatt utsettes for hets etter 22. juli. Det er fortsatt mange som mener de inntar en «offerrolle» og at det kun er et politisk spill fra AUF og Aps side. Folk må slutte å si at det er et politisk spill eller at de drar Utøya-kortet i debatter, og vi som hører det må stå opp for AUF og Ap. Å komme med slike kommentarer fører overhodet ikke debatten videre. For det var ikke en tilfeldighet. AUF og Arbeiderpartiet ble utsatt for et angrep, og de ble det på bakgrunn av deres politiske holdninger. Det var de som satt igjen med døde og traumatiserte ungdommer og voksne. Selv om vi alle har medfølelse og føler sorg rundt 22. juli, er det kun AUF og Ap som var midt i det, og som vet hvor skoen trykker.

Vi er nødt til å sikre at 22. juli 2011 aldri blir glemt. Vi må lære mer om 22. juli på skolen, både for å minnes denne dagen, og for at flere skal skjønne hvilke konsekvenser ekstremisme kan få. Vi er nødt til å bekjempe utenforskap og hindre at folk havner i radikaliserte miljøer der terror kan være aktuelt. Vi kan heller ikke være så naive at vi kun tror det er mennesker som kommer fra andre land eller har annen hudfarge som kan stå bak terrorhandlinger

Det er feigt å ikke ta debatten. Vi kan ikke stå å se på at grupper i samfunnet får hat. Vi må alle innse at retorikk har mye å si. Hvordan vi snakker og hvordan vi uttaler oss i media har mye å si. At vi lar hatytringer stå usagt, har også mye å si. Vi må ta debatten, og vi må tørre å si ifra når vi ser andre komme med hatefulle ytringer eller veldig ekstreme holdninger.

Nå er det nok fine ord – vi må faktisk ta kampen mot hatytringer og ekstremisme! Unge Venstre blir med på debatten!

Vi minnes de 77 som mistet livet under terrorangrepet 22. juli 2011, og spesielt minnes vi Henrik André, Espen, Karin, Henrik, Åsta Sofie og Ronja fra Nordland som mistet livet sitt.

  • Torsdag er det ti år siden terrorangrepet mot Regjeringskvartalet og Utøya, og 77 mennesker mistet livet. AN har invitert unge politikere til å dele sine tanker om 22. juli, og hva angrepet har gjort med Norge.

Kommentarer til denne saken