Gå til sidens hovedinnhold

Vi må slutte å kalle dette dugnad, noe må gjøres arbeidsmiljøet vårt!

Lærere har også krav på et godt og trygt arbeidsmiljø.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Bodø kommune vedtok 12.03.21 å stenge ned det meste av virksomheter der folk treffes. Påbud om munnbind og krav om hjemmekontor ble innført. I tillegg skal vi tilstrebe å ha maksimalt ti nærkontakter i uka. Lærere og elever er unntatt dette.

I skolen er det ikke krav om munnbind, og hjemmekontor er umulig på rødt nivå. Elever og lærere kan velge å benytte munnbind i skolen, dersom de ønsker det. Et fåtall benytter denne muligheten. Dessuten, tross opplæring i hvordan man bruker munnbind tas disse av og på mange ganger i løpet av en time, uten at hender er spritet, dermed er vel egentlig poenget med munnbind borte.

Når nå Bodøs befolkning skal ha hjemmekontor og maksimalt ti nærkontakter, har vi som lærere like mange nærkontakter som tidligere. I videregående opplæring har vi som faglærer opp mot 100 nærkontakter i løpet av en uke, da er ikke kollegaer inkludert. Dette fører til at mange føler at de ikke kan møte nær familie etter arbeidstid. I tillegg kan man ende som potensiell superspreder til elevene, kollegaene og familiene våre.

Hvorfor holder vi ikke bare avstand til elevene? Å holde avstand til elevene er ikke mulig dersom vi skal veilede på best måte, og vi er tross alt på jobb for å hjelpe elevene.

Arbeidsdagen på rødt nivå fører til at vi må legge til rette undervisningen for elevene som har hjemmeundervisning, i tillegg til de elevene som møter fysisk på skolen. Konsekvensene av en mulig massesykemelding blant lærere vi føre til enda større arbeidstrykk på dem som er igjen.

Vi lærere er også noens barn, far eller mor, bror eller søster. Familien har gjerne ikke sett hverandre sammen under hele pandemien, til tross for at vi bor nært hverandre. Hele året har læreren stilt opp for elevene, og i frykt for å smitte familien har mange av oss holdt oss for oss selv etter jobb.

Vi må slutte å kalle dette dugnad, noe må gjøres arbeidsmiljøet vårt!

Kommentarer til denne saken