Vi konstaterer at nok en gang forlater en politiker Stortinget på en lite ærefull måte     

Eirik Sivertsen, stortingsrepresentant for Nordland Arbeiderparti, har brutt partiets interne regler.

Eirik Sivertsen, stortingsrepresentant for Nordland Arbeiderparti, har brutt partiets interne regler.

Av
DEL

LederNok en gang faller en stortingspolitiker for eget grep. Denne gang gjelder det Nordland Arbeiderpartis Eirik Sivertsen. I desember i fjor mottok partiledelsen et varsel om Sivertsen, etter en hendelse med en ung kvinne etter et partiarrangement. Ledelsen i Ap har konkludert med at partiets retningslinjer er brutt. Sivertsen er fratatt ledelsen av kommunefraksjonen. Sivertsen sitter perioden ut på Stortinget, men tar ikke gjenvalg i 2021.

Da nyheten ble kjent mandag ettermiddag, slo det ned som en bombe i det politiske miljøet, ikke minst blant partikamerater i Nordland Ap. Sivertsen har vært en nær sagt selvskreven toppkandidat på stortingsvalglistene, og sitter nå i sin tredje periode på Stortinget. Det har ikke vært noen reell utfordrer ved de siste to valgene. Lokalt huskes Sivertsen best for sin innbitte kamp i 2012 for å hindre at kampflybasen ble flyttet fra Bodø til Ørland. En kamp han tapte i eget parti. De siste årene har Sivertsen vært langt mindre synlig i lokalpolitikken. Oppmerksomheten har vært rettet mot nordområdene og Arktis.

Selv om det er lenge til Nordland Ap skal nominere kandidater til stortingsvalget i 2021, spekuleres det allerede i hvem som nå skal toppe stortingsvalglisten. En opplagt kandidat er Bjørnar Skjæran fra Lurøy, som nå er nestleder i Arbeiderpartiet. Med solid erfaring fra lokal- og fylkespolitikk, og etter hvert også med erfaring fra partiets toppledelse, vil han være en nærmest selvskreven kandidat.

Det er imidlertid ikke unaturlig at fylkes største by topper listen. En mulig toppkandidat er derfor Bodøs ordfører Ida Pinnerød, hvis hun selv altså ønsker å gå ut av lokalpolitikken, og inn i rikspolitikken. Pinnerød har et bredt nettverk innad i Arbeiderpartiet, og etter hvert god politisk erfaring fra lokalpolitikken. Pinnerød gikk også nylig av som leder i Nordland Ap. Ser man bort fra geografi, er Åsunn Lyngedal fra Narvik, som fikk 2.-plassen på listen ved forrige valg, også en mulig kandidat. Hun sitter nå på Stortinget, og erfaringen gjennom fire år er uvurderlig kompetanse.

Men det er fortsatt lenge til valget. I mellomtiden er vi dypt bekymret for politikkens omdømme. Det bra at varsler om seksuell trakassering blir tatt på alvor og behandlet seriøst. Ledelsen i Ap og andre partier har lært noe av #metoo-skandalene. Det har åpenbart ikke alle stortingsrepresentantene. Sivertsen fortjener honnør for at han selv velger ikke å stille til gjenvalg, ikke minst av hensyn til Nordland Ap.

Vi konstaterer at nok en gang forlater en politiker Stortinget på en lite ærefull måte.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags