Så var den tida av året her igjen, der «i’m dreaming of a white christmas» runger over høyttaleranlegget hvor enn en går, det biter i nesa og kinnene når man beveger seg utendørs, det stresses rundt i hytt og vær med alt som skal gjøres og kjøpes, ja det er jula som står for tur.

For første gang på to år skal vi feire jul uten restriksjoner. Det er nok enda surrealistisk for de fleste av oss, at vi i 2020 og 2021, og begynnelsen av 2022 opplevde at hele verden stengte ned, at vi måtte droppe julebord, juleferien, høytidsaktiviteter og julefeiringen vi vanligvis har fordi vi ikke klarte å innfri restriksjonskravene.

De aller, aller fleste av oss har gledet seg til å feire jul i tradisjon tro, hvor vi mesker oss med julemat og all slags gode saker, hvor julebord, juleferie, julefeiring og andre festlige sammenkomster står høyt på lista over ting vi har sett fram til i lang tid, men for mange av oss har dette blitt noe man nå ikke har anledning til å gjøre eller delta på slik som før.

Det er ingen hemmelighet at en stor del av befolkningen har hatt det stramt økonomisk under pandemien, da mange dessverre ble permittert, noen ble beklageligvis oppsagt, som hadde sett fram til å komme tilbake til normalen, tilbake på jobb og kanskje en litt mer romslig pengebok etter pandemien, som dessverre enda har det trangt økonomisk. Samfunnet er i endring. Vi har det siste året opplevd høye strømpriser og at matvarer også har økt betraktelig i pris, noe som har ført til at fattigdommen i Norge har økt. Verden har også vært i stor endring. Vi opplever nå krig i Europa. Vi kan vel trygt si at 2022 ikke ble det året vi kanskje ønsket oss aller mest, men sammen kan vi gjøre det litt bedre, i alle fall prøve, for hverandre. For sammen er vi sterkere.

Vi klarte å komme oss gjennom pandemien, som til dels er der enda, og vi skal komme oss igjennom dette også, sammen. I omtanke, i solidaritet og i samhold oven for hverandre så klare vi det vi bestemmer oss for å klare. Vi vet at det ofte kan se ganske mørk ut, men er det noe vi erfarte sammen under en nedstengt verden, så finnes det alltid lys, å lyse blir sterkere for hver dag.

I omtanke, solidaritet og samhold kan vi gjøre hverdagen litt bedre for hverandre, uten at det koster noe som helst annet enn den kalorien du forbrenner med å si hei og dra på smilebåndene. I denne førjulsstria syns jeg alle bør stoppe opp, ta en pust i bakken å se deg rundt. Det smiler du gir mannen i kassakøen på butikken, eller dama på bussen, kan være det som gjør hele dagen deres. Ingen kan gjøre alt, men vi alle kan gjøre noe.

Så til deg som skal jobbe i jula, tusen, tusen takk for jobben du gjør. Takk for at du står på å gjør slik at resten av Norge kan ha fri. Tusen takk til deg som gjør slik at de som skal jobbe i jula, kommer seg på jobb. Takk til dere som gjør at flere kan reise på juleferie, å feire jul lamme sine nære og kjære. Den jobben dere alle gjør er uunnværlig. En stor takk til Hele laget!

Kjære alle sammen, i 2023 oppfordrer jeg alle til å vis litt ekstra omtanke for hverandre, gjør det i solidaritet og samhold, med og for samfunnet og menneskehet.

God jul, og riktig godt nyttår.