Gå til sidens hovedinnhold

Vi kan få tosifret!

Artikkelen er over 2 år gammel

Fint vær i vente i nord, våtere i sør og øst

I første del av helgen får Nord-Norge det beste været. Lenger sør kan helgen bli våt.

Og for dem som lurer: Det lover ganske godt for 17. mai, særlig i sør.

De nærmeste dagene er været vanskelig å si noe helt konkret om, opplyser vakthavende meteorolog Ragnhild Nordhagen ved Meteorologisk institutt til NTB. Grunnen er at det kommer lavtrykk og fronter inn fra sørøst.

– Det meste av nedbøren kommer østafjells. Men også Vestlandet får noe, så det blir ikke tørt der heller. Når det kommer den veien, kan det være litt mer uforutsigbart. Varselet kan endre seg fort, sier meteorologen.

Farevarsel torsdag

For Sør- og Østlandet blir det «litt av og på» med nedbør fram til søndag. Fram til 14-tiden torsdag kan det komme snø ganske langt ned, og det er sendt ut farevarsel på gult nivå om vanskelige kjøreforhold. Dette gjelder Telemark, Buskerud, Oppland og Hedmark.

På Østlandet kan nedbøren komme som snø helt ned i 200 meter over havet tidlig på torsdag, mens snøgrensa ventes å ligge mellom 300 og 500 meter i Agder. Utover dagen hever den seg til 800 til 1.000 meter.

– Mange blir nok forvirret etter en så varm og vårlig april, men det er ikke uvanlig med snøfall i mai, konstaterer meteorolog Nordhagen.

Hun og kollegene har laget en oversikt over når på året den siste nysnøen har kommet tidligere år. I Risør og Bergen er dette 6. mai, mens Oslo har hatt nysnø så seint som 11. mai. I Tromsø har den siste nysnøen kommet 13. juni.

Vestlandet overtar nedbøren

Tendensen er at nedbøren fortsetter i Sør-Norge fredag og lørdag, når Vestlandet tar over «stafettpinnen».

– Søndag blir det stort sett lettere vær i hele Sør-Norge, men det henger igjen noen byger på Vestlandet, forteller meteorologen.

I neste uke kommer det lavtrykk fra sørvest, noe som gjør områdene østafjells noe mer skjermet. Da får Vestlandet mer nedbør.

Utover torsdag vil temperaturene stige i Sør-Norge, før de ikke stiger vesentlig de nærmeste dagene. De ventes å ligge på opp i 10–12 grader på dagtid.

– Det er greie temperaturer, i hvert fall synes vi i Nord-Norge det, slår meteorolog Nordhagen – som har arbeidssted i Tromsø – fast med latter.

Finest i nord

Onsdag hadde deler av Nord-Norge et lavtrykk å stri med, noe som ga kraftig vind og nedbør som sludd eller snø flere steder.

– Utover dagen torsdag ser det ut til å bli ganske fint de fleste steder, og det blir fint også fredag, sier Ragnhild Nordhagen.

Lavtrykk kan imidlertid gi litt «grums» i slutten av helgen.

I neste uke vil lavtrykk fra vest påvirke det meste av Nordland og Troms, mens Finnmark er litt mer skjermet, og en del steder er bare å forberede seg på nedbør i starten av neste uke.

Når det gjelder temperatur blir den økende fram mot helgen, og den kan komme opp i 10–12 grader flere steder. Men den vil etter hvert synke.

Blandet i Trøndelag

Trøndelag får litt vær fra nord og litt fra sør i helgen. Det blir ikke like fint som i Nord-Norge, men litt lettere vær enn i sør. Fredagen ser ganske fin ut, men utover lørdagen blir det mer nedbør. Temperaturen ventes å ligge mellom 5 og 10 grader.

Onsdag kom de første prognosene for 17. mai-været.

– I Sør-Norge er det mulig at det bygger seg opp en høytrykksrygg. Det er 80–90 prosent sannsynlig at det blir oppholdsvær. I Trøndelag og nordover er det litt lavere sannsynlighet for opphold. Men det er veldig usikkert foreløpig, sier meteorolog Ragnhild Nordhagen.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken