Jeg er sjokkert og oppgitt over alt «blodpropp-hysteriet» i kjølvannet av vaksineringen. Ikke fordi det ikke foreligger grunn til hysteri. Det er skummelt og potensielt livsfarlig at medisin som kjøres ut til millioner av mennesker viser seg å ha så alvorlige bivirkninger.

Jeg bare klarer ikke å slå meg til ro med at man stanset bruken så kjapt, når kvinner gjennom utenkelig mange år har opplevd det samme uten at noen har agert.

For da blodpropp-risikoen av AstraZeneca-vaksinen ble oppdaget, gikk alle i vurderingsboksen. Noen har bestemt seg for at den vaksinen skal de ikke ha. Andre er sinte for at deres kjære har blitt satt i livsfare.

Så er det en gang slik at all hormonell prevensjon – som beleilig nok har blitt overlatt til kvinnenes blodomløp – øker risikoen for blodpropp. Risikoen omtales som liten. Mellom fem og 12 av 10.000 kvinner per år.

Samtidig ropes det varsku fordi én av 20.000 kan få den spesielle blodpropp-tilstanden av nevnte vaksine. Og det er visst «høy» risiko. Kalkulerer vi med NHIs laveste tall ser vi at risikoen er 15 ganger høyere for å få blodpropp på p-piller enn med vaksinen.

Jeg kjenner jeg blir ganske sur.

På p-piller er risikoen for blodpropp økt det første året du bruker prevensjonen. Også hvis du er overvektig, er eldre enn 35 år, dersom du har født nylig og dersom et nært familiemedlem har fått blodpropp i relativt ung alder.

De fleste unge kvinner er altså villige til å risikere liv og helse for en eller flere grunner. Noen er så plaget med mensen at det er deres eneste livline. Andre har sykdomstilstander, hvis eneste løsning er «ondt skal ondt fordrive». Lista er lang.

Ingen tar grep. Kvinner har opp gjennom prevensjonens historie vært forsøkskaniner, mens medisinherrene har tjent fett på disse tablettene og dingsene som skal inn i kvinnekroppen.

Hvorfor godtar vi at et preparat som bare brukes av kvinner kan føre til blodpropp, men ikke et preparat for begge kjønn? Forteller vi ikke da indirekte at kvinner skal ta til takke med mindre enn menn? Eller i dette tilfellet, mer enn menn – mer blodpropp.

P-piller for menn finnes, men ingen vil ha dem. Vet du hvorfor? Menn vil ikke ha nedsatt sexlyst, kviser og depresjon. De vil ikke ha humørsvingninger, vektøkning, blodpropp. Faktisk ser forskerne på å friste menn til å bruke p-piller ved å tilsette et middel mot håravfall.

Nå må vi ta oss sammen her. Er det virkelig sånn vi vil ha det?

Vi trenger mer forskning på kvinnehelse, og vi trenger det nå. Vi kvinner har spilt russisk blodpropp-rulett i alle år, men det er det ingen som bryr seg om. Vi trenger å bli tatt på alvor. Det er på høy overtid.