Som Kjetil Knutsen har uttalt flere ganger er Liverpool og Jürgen Klopp en viktig inspirasjon til måten Bodø/Glimt spiller på. Et tegn på dette fikk vi på Aspmyra forrige søndag: Vi gjør det ikke alltid enkelt for oss selv, vi heller. I ettertid virker det som om mange som følger Glimt har en klar forventning om at Mjøndalen skal bli en enkel kamp, mens andre er overbevist om at det går til helvete. Ingen av disse inngangene til kampen er optimale, og det finnes et mye bedre alternativ.

Noe av det første Klopp sa til fansen da han kom til Liverpool, var «we have really to talk with [the fans] and talk about what our expectations are, because expectations can be a real big problem. It’s like a backpack with 20 kilos more.» Glimt har vunnet et historisk seriemesterskap, satt poengrekord og slått Roma sønder på Aspmyra. Men vi kan ikke leve i fortida og kreve at den gjentar seg. Det skal de i Trondheim få holde på med i fred. Ha for all del tro på laget, men dropp de store forventningene. En sånn ryggsekk gjør som kjent at ballen lett går over mål.

Til de mer pessimistiske: Kjetil og laget gjør det de må for å være klare til søndagen. De bearbeider og lærer av motgang, men de vet også hva de er gode for som lag, og de kommer faen ikke til å gi opp. Dette kan vi rundt klubben med fordel ta lærdom av. Husk at her, som i Liverpool, foregår det et arbeid for å bygge klubben over tid. Bare så vi ikke mister perspektivet.

Rett før en svært vanskelig returkamp mot Barcelona skrev Klopp i kampprogrammet: «Whatever happens this [team] leaves it all on the pitch and nothing left for regrets. We don’t do ‘if only’. […] For this set of players, failure is now off the table.» Jeg anbefaler denne inngangen til kampen til alle i og rundt Glimt. Dette laget har prestert over forventning og fortjener å gå med hevet hode uansett hva som skjer på søndag. Er vi gode nok, så går det veien. Er vi ikke det, så står vi han av – sammen – og bygger opp igjen. Som vi gjorde etter bombinga av byen, nedrykket i 2016 og kampene mot Legia i sommer.

La oss gjøre som før Roma-kampen: Ikke forvent så mye, men heller ikke tvil på det som bor i laget. Ikke fokuser på hva som skjer i andre kamper, legg bort telefonen. Bli med J-feltet og Glimt i Sør og lag Roma-stemning til siste slutt. La det som skjer på tribunen påvirke det som skjer på banen, ikke motsatt. Vi har muligheten til å bli det største, villeste bortefeltet i norsk fotballhistorie, og gi klar beskjed til de 11 på banen at vi aldri gir opp.

Dette Glimt-laget har gitt oss på tribunen mer enn vi turte å drømme om – nå er det vår tur til å gi tilbake. Hold avstand der det er mulig, ta gjerne med munnbind, og nyt at vi overhodet er her. God kamp!