Gå til sidens hovedinnhold

Vi har alle et ansvar for å hindre en ny nedstenging

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Bodø har fått sitt største koronautbrudd på lenge. 12 nye smittetilfeller er oppdaget i løpet av de siste to dagene, 13 personer er i isolasjon og 250 i karantene. Inkludert i dette er Norsk Toppidrettsgymnas og spillerne i Bodø/Glimt.

Dette er en svært alvorlig situasjon, ikke minst ettersom det fryktes at enkelte kan være smittet av nye, muterte virusvarianter.

Situasjonen er likevel ikke uten lyspunkter. Av de 100 som ble testet siste døgn var bare en smittet, d.v.s at smittetempoet kan ha avtatt.

Men sikker kan man ikke være, og Bodøs smittevernoverlege Tor Claudi sier til AN man fortsatt ikke har full oversikt over smitteutbruddet.

Det er altså ingen grunn til å senke guarden når det gjelder dette utbruddet. Flere hundre nye tester er til analyse og de vil høyst sannsynlig avsløre enda flere smittede.

Det er også bekymringsfullt at mye av den nye smitten har dukket opp blant ungdom, særlig knyttet til videregående skole. Dette er mennesker som ofte har et stort kontaktnett, noe som gir mange mulige smittepunkter.

Claudi sier kommunen er helt avhengig av å kunne finne disse smittepunktene for å få kontroll over smitten, og det blir vanskeligere når smitten spres i miljøer med mange nærkontakter.

I løpet av torsdag eller fredag vil Bodø kommune antakelig få svar på hvorvidt noen her er smittet av det nye, muterte viruset eller ikke. Det vil primært påvirke karantenereglene for dem som er mistenkt smittet.

Det kan også bli nødvendig med mer inngripende tiltak, ifølge ordfører Ida Pinnerød, men de viktigste smitteverntiltakene vil uansett være testing, smittesporing og karantene. Så langt vil altså dette først og fremst ramme de som er smittet, i smittefare og deres nærmiljøer.

Det er en klok tilnærming til dette nye utbruddet, men den kan måtte endres dersom smitten øker enda mer, og ikke minst dersom man mister oversikt over smittebanene. Det var det som skjedde i Oslo-området nylig og som førte til en kraftig nedstenging av hele samfunnet.

Bodø har ennå tid på seg til å unngå det, og der har vi alle en rolle å spille. For dette er ikke noe som bare angår fotballspillere og skoleelever, å bidra til å stoppe smittespredningen er et ansvar vi alle deler.

Mange er sikkert leie av alle restriksjonene, men nøkkelen til et godt smittevern er fremdeles avstand, håndvask og andre personlige smitteverntiltak.

Dette kan ikke understrekes nok, og er enkleste vei til å stoppe en ny nedstenging. Så må kommunen bidra med god testing og smittesporing.

Gjør både vi og de jobben sin, kan vi unngå at det samme skjer her som i Oslo. Det er opp til oss – sammen!

Kommentarer til denne saken