Gå til sidens hovedinnhold

Vi får politikere så kjedelige og plettfrie at jeg ikke tror demokratiet har godt av det

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Så er vi der igjen. En politiker, ja endatil en statsråd, forsøker seg på å være litt selvironisk og humoristisk.

Men så skjer det som så altfor ofte skjer – noen eier ikke humor og blir forbannet, krenket og krever beklagelse.

Nå sist var det kulturminister Abid Raja som stakk seg på fingeren da han skulle sy i en knapp. Anledningen var at han pakket kofferten for å feire to norske filmer under den pågående Cannes-festivalen. Da var den godeste statsråd så lite taktfull at han fotograferte sin «blodige» finger og la ut følgende på fjesboka:

– Ingen skal si kulturministeren ikke blør for kulturen. Krydret med smilefjes.

Mer skulle det ikke til før kulturfolk, og politikerkonkurrenter i valgkampmodus, var i gang. For tro for all del ikke at de kunne trekke på smilebåndet og se humoren og selvironien i å klage over en dråpe blod på en finger i tider som dette.

Nei da, her skulle statsråden rett i gapestokken.

Artist og komponist Nissa Nyberget la ut følgende: «Du skylder alle oss som er rammet av din påfuglpolitikk penger, unnskyldning og oppreisning. Ta en titt rundt i landet på gravplassene som ligger igjen etter tidenes løftebrudd i kultursektoren. Og se, det er en av oss som sitter og spiller fanfare neste gang du skal opp på et podium og dele ut en pris – for å kunne legge til rette for ukas selfie».

Ifølge VG fikk Nyberget støtte fra blant andre artisten Trine Rein og den ferske lederen for Molde Jazzfestival, Mariann Bjørnelv. Sistnevnte omtaler det som mildt sagt umusikalsk av statsråden.

Greit at kulturlivet har lidd, på linje med mange andre bransjer, men litt glimt i øyet må det vel være mulig å ha igjen? Og kulturlivet, idretten og frivilligheten har faktisk fått rundt 10 milliarder kroner det siste året. Det er penger det og.

Aps kulturpolitiske talsperson, Anette Trettebergstuen hengte seg beklageligvis også på.– Svært umusikalsk og selvsentrert post, sier Trettebergstuen.

Det er så jeg får lyst til å svare at Trettebergstuen er svært humørløs og moraliserende. og hei, der gjorde jeg det faktisk. For det er hun faktisk her.

Trettebergstuen er med på å gjøre det vanskelig for seg og kollegaen ved å tolke Abid Rajas morsomhet i verste mening og vranglese den. Hun kan egentlig aldri levere en morsomhet selv heretter, for den vil nok (og det er nok av dem som nå vil) tolkes i verste mening.

Og det er litt trist egentlig.

Om ikke Abid Raja skal få lov å tøyse litt med sin «blodige» finger uten å bli møtt med alt han har gjort – og ikke gjort – innen kulturfeltet, så fri og bevare meg vel. Da får vi politikere så kjedelige og plettfrie at jeg ikke tror demokratiet har godt av det.

Jeg blir nesten litt kvalm ved tanke på alle de feilfrie, prektige, moraliserende politikerne som venter oss et sted der i framtiden. Det blir gørr!

Så kjære politikere – gi hverandre litt rom til å være mennesker også.

Kommentarer til denne saken