Gå til sidens hovedinnhold

– Vi bør derfor i toleransens navn forbeholde oss retten til ikke å tolerere de intolerante

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det var en høyreradikal nordmann som stod bak historiens verste terrorangrep i Norge etter krigen. 10 år etter er det ikke vanskelig å komme over høyreradikale oppfatninger og meninger både i sosiale medier og i avisenes spalter og kommentarfelt. Også i AN.

Argumenter og påstander som ble brukt av terroristen i hans «manifest», var helt sentrale i det ideologiske universet som Breivik oppholdt seg i og ble påvirket av. Det samme ideologiske universet finnes fortsatt med den forskjellen at det i løpet av de siste årene er blitt både legitimt og normalt å presentere konspirasjonsteorier som for eksempel at muslimer vil overta all makt i Norge og i Europa. Den såkalte Eurabia-konspirasjonen var viktig for Breiviks motivasjon, og den har funnet gjenklang hos mange politikere både på Stortinget og i regjering.

Halvannet år før 22. juli sa daværende FrP-leder Siv Jensen at islamiseringen av Norge er i full gang.

Du finner islamofobiske og Arbeiderparti-kritiske konspirasjonsteorier over alt, de er blitt vanlige. Vi ser dem også på leserbrevplass og i kommentarfeltet i herværende avis. Disse er gjerne ledsaget av lenker til rasistiske og fremmedfiendtlige nettsteder. De kan også inneholde referanser til forfattere og bøker som har blitt sjekket sønder og sammen, men som fortsatt står sterkt i mange miljøer.

Så det føles både rett og rimelig å gi Utøya–overlevende Elin L’Estrange full og uforbeholden støtte når hun 10 år etter går i rette med media og storsamfunnet for å ha vært mer opptatt av å gi rasister og konspirasjonsteoretikere rett til å spre sine farlige budskap mens AUF-erne ble bedt om å ta ansvar. Snorre Valens bok «Utøyakortet» er en svært god dokumentasjon på hva som gikk galt etter 22. juli da AUF-erne ble bedt om å moderere seg, mens høyreekstreme fikk ytre seg over alt og ble til og med løftet fram og støttet økonomisk av Fritt Ord.

Ett av resultatene av at vi aldri tok skikkelig avstand fra de ideene og det ideologiske tankegodset som terroristen var sterkt påvirket av, er altså at folk i dag kan slenge om seg med udokumenterte påstander om både folk og partier uten at noen reagerer. Det er blitt normalisert.

Og vi kan ikke legge skylden for denne unnfallenheten på sosiale medier alene all den tid de redaktørstyre mediene har tolerert så altfor godt innlegg som kunne vært en del av Breiviks kompendium.

Karl Popper (1902–1994) er mest kjent som vitenskapsfilosofi, men han har også bidratt innen politisk filosofi. «Toleransens paradoks» peker på at overdreven toleranse kan føre til at toleransen forsvinner. Han konkluderte blant annet slik:

– Vi bør derfor i toleransens navn forbeholde oss retten til ikke å tolerere de intolerante.

Kanskje er det akkurat det vi skulle ha gjort etter 22. juli? Rett og slett ikke tolerert mye av det som høyreradikale fikk lov til å spre av konspirasjonsteorier etter terrorangrepet.

Kommentarer til denne saken