Gå til sidens hovedinnhold

Vi behøver energisikkerhet i harmoni med natur

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det bygges kabler til utlandet med ett av hovedargumentene at vi behøver å sikre stabil og pålitelig energitilgang for både husstander og energikrevende industri. Vi øker vårt behov for energi på flere vis, ved å øke folketall og forbruk, ved å legge om forskjellige transport former (tog, båter (ferger), og biler) ifra forbrenningsmotor til eldrift, dette gjøres i hovedsak begrunnet ønske om lavere utslipp for å spare miljø /klima.

Da forundrer deg meg mye at det satses på vindkraftverk som er dyr, og ineffektiv strømproduksjon med enorme og katastrofale varige naturødeleggelser. Hvordan kan vi lukke øynene for det faktum at de allerede utbygde vannkraftverk kan effektiviseres og utnyttes bedre slik at disse økte energibehovene dekkes i mange tiår framover.

Nei vi skal heller bygge ut vindkraft og dette stimuleres politisk ved bla subsidier, grønne sertifikater, og ikke minst gunstigere etablering og drifts skatt system sammenlignet med kraft produksjon i vannkraftverk. Tro om mange vet miljø/klimaregnskapet ved etablering av vindkraftverk, og hvor mye disse regnskapene faktisk blir «sminket». Ta ett eksempel vindkraftverket på Frøya, mastetårnene der ble fabrikkert i Kina, fraktet på en frakteskute fra Sør-Kina til Orkanger, en frakteskute som heter «Rike» denne forbrenner ca. 10 tonn tungolje i døgnet transporten tok 42 døgn, altså over 400 000 liter tungolje brent for denne transporten,. er dette med i miljø/klimaregnskapet til de som ønsker å framstille disse vindkraftverkene som løsning på energikrisen og samtidig bra for klima!?

Elbilparken i Norge bruker omtrent 1 Terrawatt eller litt under 1 % av Norges årlige strømproduksjon, ikke så mye kanskje, men denne Terrawatten kunne jo i prinsippet blitt solgt til f. eks. ett annet land som produserer sin el på kullkraft og på den måten gjort mer nytte for globalt utslipp, eller? Flere som må begynne å tenke før det er for sent, miljø/klima er viktige spørsmål for mange, men bruk tiltak som er kostnadsforsvarlige og konsekvensutredet åpent,. Ikke la IPCC, Al Gore, en fjortis ifra Sverige påvirke følelser og frykt til dårlige valg over en lav sko.

Kommentarer til denne saken