Vet du når det er smartest å fylle?

Det lønner seg å fylle bensin søndag eller mandag. (Foto: Lise Åserud, NTB scanpix/ANB)

Det lønner seg å fylle bensin søndag eller mandag. (Foto: Lise Åserud, NTB scanpix/ANB)

Artikkelen er over 4 år gammel

Sjekk hvilke to dager som er billigst å tanke i Bodø og Salten.

DEL

Sjekk hvilke to dager som skiller seg ut.

 De som har skjønt priskarusellen tanker gjerne på søndag eller mandag. De andre bidrar til å pumpe opp oljeselskapenes fortjeneste.

En kilde som kjenner markedet svært godt i Bodø og Salten sier til an.no at prisene i dette området oftest er billigst søndag kveld og mandags morgen.

- Torsdags morgen eller formiddag kan du ofte få de beste prisene før de begynner å krype oppover utover kvelden, sier kilden.

Men han understreker at dette kan variere. Alt avhenger nemlig rabattstøtten fra oljeselskapene til bensinstasjonene.

- Den varierer jo litt fra selskap til selskap. Dette er ikke et helt statisk system. Men vi ser likevel at søndag kveld,  mandag morgen og tidlig på torsdag går igjen, sier vedkommende.

Topp torsdag

Tønsberg Blad konkluderer også i en artikkel med at søndag og mandag er det rimeligste dagene å fylle bensin. Så kryper de sakte nedover gjennom uka, med en ny topp torsdag kveld, før de når bunnen i mandag morgen.

Da handler de mest prisbevisste av oss, og er fornøyde med det.

Tønsbergs Blad gjennomførte en prissjekk gjennom en hel uke i februar.

Den viste at det skilte 2,27 kroner mellom høyeste og laveste bensinpris. For diesel var differansen 2,22 kroner. Høyest pris fant vi mandag ettermiddag, og lavest mandag morgen.

Hvor mye kan du kutte drivstoffkostnadene ved å fylle på billigste tidspunkt i uka?

Kjører du like langt som gjennomsnittsbilisten, 17.000 kilometer årlig, og bilen din bruker 0,7 liter på mila, kan du med utgangspunkt i disse tallene spare drøyt 2.600 kroner i året.

– Alt koordineres via fire hovedkontorer med anbefalte webpubliserte priser og felles prisstøttesystem, sier professor Frode Steen ved Norges Handelshøyskole (NHH).

Det er ti år siden han sammen med kollega Øystein Foros beskrev hvordan prissyklusen til drivstoffbransjen hadde endret seg. Siden har han fulgt bransjen tett, og regnes som en av landets fremste eksperter på denne typen priskonkurranse.

– Et så til de grader systematisk prissystem som vi ser her, og som har holdt seg stabilt i mer enn ti år kan umulig være godt for konkurransen, slår han fast.

Slik virker systemet

Steen forklarer hvordan prissettingen fungerer:

  • Den enkelte bensinstasjon overvåker prisene i det lokale markedet, og for å kunne konkurrere på pris, sendes en forespørsel om prissubsidiering til hovedkontoret. Hvis de får klarsignal, settes prisene ned ned.
  • Det opereres med lokale «markørstasjoner», der de lokale stasjonene sjekker prisene som brukes som referanse for nye prisnedsettelser og prissubsidiering. Slik kan de til enhver tid ha oversikt over priskonkurransen.
  • Priskrigen foregår med varierende intensitet gjennom uka. På mer avsidesliggende steder kan konkurransen være mindre, og noen plass gis ikke prissubsidier overhodet. Her gjelder sentralt anbefalt pris hele uka.
  • Mandag morgen får bensinstasjonene beskjed om at prissubsidieringen opphører. Da har de valget om å fortsette med lave priser, og bære kostnadene ved de lave prisene selv, eller sette prisene opp i tråd med kjedenes prisliste.
  • – Fordi prisene da ofte kan være under innkjøpspris, har ikke stasjonene i realiteten noe valg, sier Steen.
  • Han er skeptisk til konkurranseeffektene av det koordinerte systemet.
  • – Det ser ut som en meget hendig ordning for oljeselskapene, sier Steen. (ANB)