Vestnes økonomibløffer

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Høyres gruppeleder Lars Vestnes har et leserinnlegg i AN hvor han viser hvordan Høyre går inn for å ødelegge den politiske debatten gjennom beskyldninger, halvsannheter og bortforklaringer.

I innlegget går han til angrep på ordfører Ida Pinnerød og gjentar påstander om økonomistyring og ansvarsforhold som for lengst er tilbakevist. Jeg oppfordrer Vestnes til å ta velgerne mer på alvor fremover, heller en å late som om kommunens økonomiske situasjon er oppstått i et vakuum hvor regjeringens prioriteringer ikke får betydning for kommunens prioriteringer.

Det sentrale momentet som Vestnes behendig unnlater å skrive om i sitt innlegg er nemlig at sammen med de inntektsøkningene som er kommet de siste årene, så er det kommet økte utgifter i form av flere eller mer omfattende oppgaver. Når så nær som alle kommunens både inntekter og utgifter kommer som følge av bevilgninger fra Stortinget henger derfor det ene sammen med det andre. Det er ikke bystyret som fastsetter inntektene sine, og da er det, med respekt å melde, beint ut uærlig å mene at politikerne i Bodø skal ta ansvar for kutt i tjenestetilbud som er direkte følge av at Vestnes’ regjering og Stortingsflertall har vedtatt at kommunene skal ha reelt sett mindre penger til å gi gode tilbud. Og enda verre blir det når vi vet at de største skattekuttene på nærmere 10 milliarder årlig som regjeringen har gjort har gått til de 1% rikeste i landet gjennom formuesskattekuttene.

Vestnes skriver i sitt innlegg at Arbeiderpartiet høsten 2019 lovte å ikke kutte i skolene, og at vi deretter våren 2020 kuttet 10 millioner. Det Vestnes lar være å nevne er at mellom disse to tidspunktene vedtok Stortinget at Bodøs inntekter skulle reduseres med 35-40 millioner kroner årlig gjennom lavere skattepromille. En skattepromille som velgerne i Bodø de to siste valgene har uttrykt at de synes er OK, men som Vestnes sine meningsfeller på Stortinget ikke er enige i. Hadde vi fått lov til å beholde styringen over disse inntektene selv hadde vi ikke trengt å fjerne disse stillingene.

Når Vestnes forteller deg at økonomistyringen i Bodø har vært dårlig unnlater han også å fortelle at det året han hadde ansvaret for økonomien i Bodø – i 2019 – var økonomistyringen på sitt aller dårligste de siste 10 årene, og at deler av årsaken til at skolene i Bodø måtte kutte i 2020 var at de hadde fått for lite penger i 2019.De øvrige årene Arbeiderpartiet har vært i flertall har vi Dét er faktisk det nærmest vi kommer ansvarsfraskrivelse i Bodø-politikken de siste årene, men det snakker ikke Høyre om.

Lars Vestnes forteller deg heller ikke at de kuttene som nå gjøres i tjenestetilbudet i Bodø er kutt i tilbud som samme Vestnes kritiserte høylytt da samarbeidspartiene vedtok å skape dem for å gi innbyggerne i Bodø et bedre tilbud enn de hadde da vi tok over i 2015. Selv etter kuttene vi er tvunget til å gjøre vil vi ha flere lærere, barnehagelærere og sykepleiere enn i 2015. Hans «forsvar» for disse tjenestene i dag er tom retorikk basert på at Høyre sin strategi er å peke på alle andre enn dem selv og deres styring.

Kuttene vi ser i tjenestetilbudene nå er et direkte resultat av at Høyre i praksis ønsker dårligere tjenester i kommunene (sic!). De mener at våre satsinger på skolebygg, på lærere, på helserådgivere, på idrettsanlegg for barn og unge og på bedre eldreomsorg var luksusforbruk som vi skulle latt være. Vi er uenige i dette. Vi mener at vi trenger sterke fellesskapsløsninger for å gi flere mennesker sjansen til å få leve bedre liv. Derfor trenger vi et nytt Stortingsflertall fra 2021 som ikke vil kutte i tjenestene til folk flest.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken