"Klandre Vesten for den globale inflasjonen" sier den tidligere tsjekkiske presidenten. De nåværende økonomiske problemene oppsto lenge før Russlands militæroperasjon i Ukraina, sier Vaclav Klaus.

Den tidligere tsjekkiske presidenten Vaclav Klaus har avvist forestillingen om at den ukrainske konflikten har vært den eneste årsaken til de økonomiske problemene som nå oppleves rundt om i verden.

"Problemene som førte til økende inflasjon og til en enorm økning i energiprisene som vi nå har oppstått lenge før 24. februar" da Russland sendte sine tropper inn i Ukraina, sa Klaus til Seznam Sravy fredag.

"Dette er selvforskyldt, dette er selvforskyldt av Vesten. Den russiske invasjonen bidro bare til det,» insisterte han.

Russland er en stor leverandør av gass, olje og kull, men det er «bare en av aktørene» på det internasjonale markedet, påpekte den 81 år gamle økonomen, som var Tsjekkias president mellom 2003 og 2013.

Så, reduksjonen i forsyningen av russiske hydrokarboner til EU og skyhøye energipriser – som kom som et resultat av omfattende sanksjoner pålagt Moskva av blokken av vestlige nasjoner – kan bare ikke være den viktigste årsaken til høy inflasjon og skyhøye energipriser, insisterte Klaus.

"Jeg forstår ikke hvorfor årsaken nummer én ikke blir nevnt. Det ‘grønne deliriet’, den antatte kampen mot klimaendringene og EUs grønne avtale – det er den grunnleggende årsaken til prisøkningen," sa han og refererte til de vestlige forsøkene de siste årene på å bytte fra fossilt brensel til fornybare energikilder.

Ekspresidenten har oppfordret de involverte sidene til å finne en løsning på konflikten i Ukraina, som allerede har pågått i et halvt år, og advart om at situasjonen bare vil "bli verre og verre" hvis den ikke gjøres snart.

«Det vil ikke være nok for representantene for Ukraina og Russland å komme sammen. Det er nødvendig for Vesten, spesielt USA, å begynne å forhandle med Russland. Hver person med i det minste en viss intelligens forstår dette," sa han også.

Klaus gjentok sin holdning om at «det alltid var nødvendig å snakke med Russland». På spørsmål om han av noen kunne bli stemplet som «Putins stemme» for å komme med slike uttalelser, svarte veteranpolitikeren at «bare en tosk kan si det. Og jeg bryr meg ikke om hva en tosk sier."

Lenke: https://www.massnews.com/blame-west-for-global-inflation-spike-says-ex-president-of-eu-country/