Gå til sidens hovedinnhold

Verdens flyktninger

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Påstanden om at Norge er det landet i verden som tar imot absolutt flest flyktninger hører man ofte. Påstanden brukes særlig som et argument mot at vi skal ta inn flere flyktninger og asylsøkere til Norge. Men stemmer denne påstanden?

Ifølge den norske Flyktninghjelpen er Norge langt fra å være det landet som tar imot flest flyktninger, både i absolutt antall og i prosent av landets befolkning. De siste 10 årene har Norge tatt imot ca. 70.000 flyktninger, dette tilsvarer ca. 1,3% av landets befolkning. Dette er langt bak Tyrkia, som er det landet som har tatt imot aller flest flyktninger siden 2011, hele 4,3 millioner, noe som tilsvarer ca. 5% av landets befolkning. Det landet som har tatt imot flest flyktninger i forhold til egen befolkning er imidlertid Libanon, det lille landet har tatt imot ca. 1,5 millioner syriske flyktninger de siste årene, mer enn 20% av landets befolkning, i tillegg er det fra før flere hundre tusen palestinske flyktninger i landet.

Heller ikke innen Europa eller innen Norden er Norge det landet som tar imot flest flyktninger. Tyskland har de siste 10 årene tatt imot ca.1.265.000 flyktninger eller 1,5% av den totale befolkningen i landet. Sverige har lenge hatt den mest generøse flyktningpolitikken i Europa og har de siste 10 årene tatt imot 260.000 flyktninger eller 2,6% av den totale befolkningen i landet. På den andre siden har Danmark bare tatt imot 39.000 flyktninger eller 0,7% av den totale befolkningen og Finland bare 32.000 flyktninger eller 0,6% av den totale befolkningen.

Et argument som brukes for å ikke ta imot flere flyktninger til Norge er at det er bedre å hjelpe dem der de er. Det kan kanskje være, men da må viljen til å hjelpe være til stede. De fleste som flykter over en landegrense flykter til et naboland, og med tilstrekkelig økonomisk støtte fra rike land i resten av verden er det i mange tilfeller mulig å sikre beskyttelse i nabolandene. Men dessverre ser vi at viljen i andre land til å yte nødvendig bistand og hjelp ikke alltid er til stede.

Kilde: https://www.flyktninghjelpen.no/perspektiv/2020/disse-ti-landene-tar-imot-flest-flyktninger/.

Kommentarer til denne saken