Gå til sidens hovedinnhold

Verdens dyreste klimatiltak

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Selvfølgelig måtte det skje i Norge der pengerikeligheten trumfer fornuften. Equinor annonserte nylig, til entusiastisk jubel fra mange i det politiske landskapet og blant klimaaktivister, at selskapet ville investere 50 milliarder kroner for brutto å redusere CO2 - utslipp fra oljeinstallasjoner til havs med 5 millioner tonn årlig. Nettoreduksjonen er mest sannsynlig negativ fordi gassen som landstrøm skal erstatte vil bli brent andre steder og at tiltaket i seg selv ikke er CO2-fritt..

Effekten av CO2-utslipp er uavhengig av landegrenser, men det er åpenbart ikke regnskapsregistreringen. Det må det gå an å endre på, samtidig som Equinor og andre i samme bransje burde pålegges å finansiere klimatiltak som kunne kvalifisere til karakteristikk som verdens mest effektive i stedet for verdens dyreste.
Siden oljeselskapene betaler 78% i skatt på overskudd er det i virkeligheten det offentlige(fellesskapet) som i hovedsak finansierer tiltaket. Når andre betaler regningen fremstår tiltaket mindre imponerende, og Norge som nasjon fremstår i et merkelig lys.
Det hadde stilt seg annerledes om selskapet, på eget initiativ, frivillig(noe som neppe vil skje) hadde besluttet å bruke 50 milliarder fra overskuddet etter skatt til formålet. Da hadde kostnadene blitt belastet der de vitterlig hører hjemme, og kanskje kunne det føre til at man så seg om etter en mer fornuftig anvendelse enn å kaste «søpla» over i naboens hage uten annen effekt enn å redusere «søpla" tilsvarende i egen hage.
Elektrifiseringen har mest sannsynlig også en nedside for fastlands-Norge da strømprisene vil øke for næringsliv og alminnelig forsyning. Det skyldes at elektrifiserings- stuntet utløser behov for energi i størrelsesorden 10TWh. Hvor skal den komme fra? Realisering av tilsvarende mengde fra landbasert vindkraft virker ikke sannsynlig, med mindre Frp får absolutt flertall. Hva er oddsene for det?

Kommentarer til denne saken