Verdens beste dyrevelferd?

Er Norge verdensmester i Dyrevelferd? Det kan diskuteres, mener innsenderen.

Er Norge verdensmester i Dyrevelferd? Det kan diskuteres, mener innsenderen. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er typisk norsk å være god. Men ikke på dyrevelferd.

Trym Enaasen fra Senterungdommen kommer den 11. januar med en kjærlighetserklæring til det norske landbruket. «Vi er verdensmestre i dyrevelferd», hevder Enaasen. Han er ikke den første, og trolig heller ikke den siste, som fremmer denne påstanden. Men samsvarer den med virkeligheten?

Dyrevernalliansen gjennomførte i 2019 en grundig kartlegging av dyrevelferden i Norge sammenlignet med flere andre land. Oppsummert gir ikke vår undersøkelse grunnlag for å hevde at Norge har verdens beste dyrevelferd. Det fremstår riktigere å si at vi er gode på noen områder og dårlige på andre områder som er viktige for dyrevelferden.

Enaasen har rett i at norske dyrevelferdskrav på enkelte områder er strengere enn det vi finner i mange andre land. Likevel kan ikke dyrenes velferd utelukkende måles etter offentlige krav og reguleringer. Jevnt over ligger norske dyrehold ofte tett inntil de offentlige minstekravene, mens det er større variasjon i driftsformene i land det er naturlig å sammenligne oss med. Det er derfor vanskelig å finne hold i påstanden i at Norge er en verdensmester på dyrevelferd. På mange områder ville vi til og med slitt med å kvalifisere oss til et verdensmesterskap

Eksempelvis har Norge en betydelig lavere andel kyr i løsdrift enn våre naboland. I dag står om lag 40 prosent av alle norske kyr bundet på bås. I tillegg har vi en betydelig kortere beitesesong enn land som Storbritannia, Nederland og Irland. Dette betyr at nesten halvparten av alle kyr som fødes i et norsk fjøs, er tvunget til å leve et trangt og trist liv, kun avbrutt av et par måneder på beite. Mener du fortsatt at kyr som blir født i norske fjøs er de heldigste i verden, Enaasen?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken