Gå til sidens hovedinnhold

Verden trenger din hjelp. Du gir blanke faen, tar en shot og roper skål

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mens du nyter et glass vin i godt lag, inviterer til hjemmefest og drikkeleker, roper leger, spesialister og myndigheter verden over varsku.

Verden trenger din hjelp. Du gir blanke faen, tar en shot og roper skål.

Det er et hån mot helsepersonell, og alle andre som sliter seg ut og jobber dag og natt i frontlinja for å redusere smittespredningen og dødsfallene i verden, i Norge – og i Salten.

For det er tydelig at mange ikke har forstått alvoret. Dro du på fest i helga er du en av dem, og nå er det på tide at du tar til vett. Jeg ønsker ikke at mamma, pappa, bestemor eller bestefar skal dø av ikke å få puste om to uker.

Det kan i så fall være din skyld.

Det er flere enn 158.000 mennesker verden over som er smittet av koronaviruset i dag, ifølge VG. I Norge er antallet i skrivende stund 1.077. Tre er døde som følge av viruset, melder Folkehelseinstituttet (FHI).

Søndag er det sju smittede i Salten, og totalt ni i Nordland. Spredningen av smitte vil eksplodere og antall dødsfall vil mangedoble seg. Vi må alle gjøre vårt for å bidra til at det blir så minimalt som mulig.

Ved sykehus i Italia intuberes ikke lenger pasienter over 60 år, ifølge VG. De har gått tom for smittevernutstyr. I Norge er intensivpasientene stort sett over 70 år, som i praksis betyr at disse ikke ville hatt livets rett i Italia. Vil vi ha det sånn? Kan vi få det sånn? Er vi på vei dit?

Det korte svaret er, ifølge spesialistene, ja.

Lege ved sykehuset i Vestfold og tidligere lege i spesialisering ved St. Olavs hospital, Andreas Aass-Engstrøm, tok av seg silkehanskene i helga og ropte varsku. Han nærmest tryglet på sine knær om å respektere de nasjonale retningslinjene om å holde seg hjemme.

Facebook skriver han:

«Om du velger å samle folk, og drikke øl, er det nå ikke usannsynlig at du bidrar til at noen dør. (...) Det er faktisk du og jeg som kan forhindre dette i å skje i Norge, ikke oss som jobber på sykehusene. Vi skal hjelpe de alvorligste syke, men jeg vil ikke måtte stå i posisjon til å prioritere hvem som skal få leve om to uker».

Tiden fra du er smittet til sykdommen gir symptomer er ifølge Verdens helseorganisasjon fem til seks dager. Det kan variere fra null til fjorten dager for noen, ifølge FHI.

Å møtes til festlig lag under «rolige forhold» er ikke bare uansvarlig. Det er også totalt respektløst og utviser mangel på fornuft. Om sammenkomsten fører til ett enkelt smittetilfelle, vil det bli til ti – om ikke mer. Kun for at du ikke valgte å lystre etter rådene som gis.

Helsepersonellet står i skyttergrava og tar støyten. Mange av dem er utslitt. Du må også bidra til å forhindre at de må velge hvem som skal få leve av deg og dine besteforeldre, når også du får hoste, feber og vanskeligheter med å puste.

Når du ligger på intensivavdelingen med et plastrør i lungene, håper jeg angeren tar deg og at den er med deg livet ut. I nabosengen ligger kanskje naboen og får morfin og oksygen som lindring før lyset slokkes.

Skam deg.

Kommentarer til denne saken