Venstre ønsker at Bodø blir pilotkommune for papirløse asylsøkere

Jobb: Lengeværende papirløse asylsøkere må få jobbe, mener Venstre. Bildet er fra Storskog grensekontrollsted i 2015. Foto: Scanpix
En gruppe asylsøkere som har kommet over Storskog grensekontrollsted utenfor Kirkenes.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Jobb: Lengeværende papirløse asylsøkere må få jobbe, mener Venstre. Bildet er fra Storskog grensekontrollsted i 2015. Foto: Scanpix En gruppe asylsøkere som har kommet over Storskog grensekontrollsted utenfor Kirkenes. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

DEL

I en interpellasjon til bystyret foreslår Ida Gudding Johnsen å få utredet at Bodø kan bli pilotkommune for utstedelse av midlertidig arbeidstillatelse til lengeværende asylanter uten oppholdstillatelse.

– De som har fått avslag skal om mulig tvangsreturenes. Enkelte asylsøkere forlater likevel ikke landet og kan ikke tvangsreturneres, enten fordi Norge ikke har en tilfredsstillende returavtale med hjemlandet, eller fordi hjemlandet nekter å ta imot vedkommende.

I Bodø bor det mellom 30 og 40 mennesker som er lengeværende ureturnerbare asylsøkere. De lever på et eksistensminimum og har verken lov til å utdanne seg eller jobbe, skriver Gudding Johnsen som mener at de som har bodd minimum fire år i Bodø må få mulighet til å arbeide gjennom midlertidig arbeidstillatelse.