Veien til forgubbing

Av

Vi må tenke nytt når det gjelder by- og bygdeutvikling i Nord-Norge.

DEL

LederDette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.En av fire unge nordlendinger planlegger å flytte fra landsdelen. Det viser en fersk meningsmåling for Amedia-avisene i Nord-Norge. Det er dramatiske tall, for en landsdel som allerede sliter med stor fraflytting. Undersøkelsen omfatter nordlendinger over 18 år, og jo yngre du er jo mer tilbøyelig er du til å ville flytte. Mange av disse vil nok primært reise ut for å begynne studier, men all erfaring viser at disse studentene er svært vanskelig å få til å flytte nordover igjen. Økt satsing på studieplasser i nord er derfor et viktig tiltak for å holde på ungdommen. Det betyr både flere og mer attraktive studieplasser ved våre universiteter og høyskoler. Dette har den ekstra effekt at det vil tiltrekke flere studenter utenfra landsdelen. Som vil øke sjansen for tilflytting. Også mange av disse studentene vil nemlig velge å bli etter endt studium. De vil ha opprettet vennskap/familie, ha skaffet seg jobbkontakter og begynt å trives.

I forlengelsen av dette ligger behovet for flere attraktive arbeidsplasser i nord. For uten arbeid flytter studentene utenfra raskt tilbake dit de kom fra, mens vi vil slite enda mer med å få våre egne hjem igjen. Men om jobbene finnes, blir de fleste her også etter studiet. Til AN sier professor Erlend Bullvåg ved Handelshøgskolen i Nord-Norge at av 100 som kommer nordover for å studere til sykepleier, begynner 80 å jobbe her nord etter endt studium. Fordi jobbene finnes.

Det er også et faktum at unge mennesker trekkes til større steder, der kultur- og uteliv er mer spennende. Til AN sier Susanna Strand (26), som flyttet fra Bodø til Oslo rett etter videregående: – Det er så mye som skjer i en hovedstad, både med alt av beslutninger som tas her, og at byen er en smeltedigel og et godt utgangspunkt for reiser. Dette er det vanskelig selv for en større nordnorsk by som Bodø å konkurrere mot. Når Strand likevel vurderer å reise hjem igjen er det fordi det de siste årene er opprettet nye og spennende arbeidsplasser innen hennes felt. Også Bullvåg mener Oslos tiltrekningskraft delvis kan oppveies, gjennom en bedre «lønns-, ferie- og karriereredynamikken» lokalt.

Det å holde på ungdommen har lenge vært Nord-Norges store utfordring. Vi har ikke lykkes spesielt godt med de tiltak som er prøvd til nå. Det trengs derfor en skikkelig gjennomgang av ikke bare hele tiltaksapparatet, men måten vi tenker by- og bygdeutvikling på. Den må være på ungdommens premisser, for det er de som ønsker å dra. Bare 4,8 prosent av de over 45 år planlegger å flytte. På sikt vil det bety en landsdel av nesten bare gamlinger. Det er alt annet enn bærekraftig.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken