Naboer har bedt om assistanse for å få fjernet en hval som har strandet på Nordland ved den gamle flyplassen på Værøy. Naboen henvendte seg til Kystvakta og bedt om assistanse for å få fjernet kadaveret.

Det skriver Lofotposten.

– Den ble oppdaget onsdag kveld og rådmannen ringte meg og sa at det lå en stor hval i flomålet i fjæra på Nordland. Jeg er ikke sikker på hvilken type det er. Men vi må få den fjernet. Roger Rønning er nabo og bor på Nordland. Han har allerede tatt kontakt med Kystvakta for å få kadaveret fjernet før det begynner å stanke, sier ordfører Dagfinn Arntsen i Værøy kommune til Lofotposten.

Rønning opplyser at hvalen ble oppdaget i går kveld og han ringte straks til Bodø Radio og spurte hvor han skulle henvende seg. De satte ham over til Kystvakta, som for kort tid siden fjernet en hval på yttersida av Lofoten. Den hadde også strandet og kystvakta dro den til havs.

– Kystvakta spurte meg om hvalen var til sjenanse. Ikke nå svarte jeg. Men når den går i oppløsning blir det verre. Jeg hadde flere samtaler med Kystvakta og de ringte meg også tilbake. Utfordringen er at de ikke hadde fartøy i nærheten som kunne ta seg av hvalen. Men i løpet av noen dager trodde de skulle få det til. Værmessig er vi av den grunn heldig. Sommervarmen har ikke plaget oss så langt. Det gjør at hvalen ikke er begynt å stanke, men lukter gjør den, sier Roger Rønning.

– Vet du hvilken type det er?

– Det er en diger rusk. En spermasetthval. Om lag 15 meter. I går kveld på lavvann kunne folk ta seg helt ned til den døde hvalen. I dag er de flo og den ligger å dupper i vannflata. Hvalen har en lang underkjeft og den er knekt. Det medfører at den har åpent sår som igjen kan medfører at fugler kommer til for å forsyne seg, sier Rønning.

Kystvakta har svart at de ikke har tilgjengelig fartøy disponibelt nå. Men så snart de kan vil de sende et fartøy til Værøy.

Ifølge Roger Rønning håper han dette skjer i løpet av et par tre dager.