Meteorologen: - Advarer mot glatte veier

Kjølig vær gir glatte veiparti. 
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Kjølig vær gir glatte veiparti. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Den første uka i oktober blir preget av kjølige temperaturer, lite vind og solskinn for Salten sin del.

– Det eneste som skiller seg ut i Nordland den kommende uken er vindstyrken, yttersiden av Lofoten er mer utsatt, mens vinden ser roligere ut i resten av fylket. Mandag, tirsdag og deler av onsdagen vil få en del regn, sludd og snø, alt ettersom hvor i distriktet man befinner seg. Over 300 høydemeter blir det fort snø, sier meteorolog Mariann Aabrekk i StormGeo.

At det er glatte veier, særlig i morgentimene, virker å komme overraskende på hvert år. De siste dagene har det vært flere utforkjøringer ved Saltstraumen grunnet glatt veibane, og politiet oppfordrer bilister til å være bevisst sitt ansvar, og sko seg etter føret. Vinterdekktid er 15. oktober.

– På tampen av september og i begynnelsen av oktober kommer ofte den «første glatta» overraskende på. Tidlig på morgenen i nærheten av vann blir veiene kalde nok til at det fryser på, og da er det skummelt glatt før solen kommer. Som dere har merket allerede skal man ikke langt unna bykjernen i Bodø før veiene er såpeglatte.

Når vi kommer til onsdag vil det merkes at høytrykket bygges opp, forteller Aabrekk videre.

– Det blir merkbart mindre skyer og mer sol. Temperaturer som har vært nede i 5–7 grader kan fort gå opp til 8–9 grader, døgnvariasjonen blir merkbart større. Trenden varer til fredag, og kan vare til mandagen om høytrykket fortsetter gjennom helgen. Alt i alt ser det ut til å bli en uke med det fineste høstværet man kan få, «crispy» luft og solskinn, nyt det! Lyder oppfordringen fra meteorologen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken