Gjør deg klar for regnvær og vind

Meteorologene på Twitter melder om dårlig vær fra torsdag kveld.

Meteorologene på Twitter melder om dårlig vær fra torsdag kveld.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Høytrykk over Storbritannia fører til regn, vind og utrivelig vær fra Nordvestlandet til Finnmark i helgen. Et solfylt Østlandet utropes til værvinneren.

DEL

Slutten av mars byr på en rikelig mengde med variert vær over det langstrakte Norge. Det blir solfylt og relativt varmt i Sør-Norge og spesielt på Østlandet. Lenger nord og langs kysten varsles det ruskevær.

Om de politiske forholdene i Storbritannia er uforutsigbare for tiden, er i det minste landet preget av et stabilt høytrykk, opplyser Meteorologisk institutt. Ulempen for Norges del er at nedbør og kraftige vindkast blir sendt oppover kysten av Nordvestlandet, Trøndelag og Nord-Norge på ubestemt tid. Dette igjen utløser fare for både snø- og sørpeskred og farevarsel på gult nivå om kraftige vindkast.

Skredfare

Temperaturen skal stige merkbart over hele landet de neste par dagene. Mange steder ventes temperaturer godt over ti grader.

– Det blir nå varmere et par dager, før temperaturen igjen skal synke mot helgen, sier vakthavende meteorolog Pernille Borander ved Meteorologisk institutt til NTB.

Snøsmeltingen vil tilta, noe som også øker faren for skred. Flere steder lokalt blir folk bedt om å følge med på utviklingen.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har publisert en lang liste over hvor det er fare for snøskred.

– Det ventes sørlig og sørvestlig sterk kuling i Nordland og Troms, og det kan komme kraftige vindkast. Inn mot fredagen blir det kaldere, og vinden dreier, og da endres snøgrensen igjen, sier Borander.

Værvinnere

Det blir altså mye vær på Vestlandet og i Nord-Norge. Innbyggerne lenger sør og spesielt på Østlandet blir værvinnerne de neste dagene.

– Lavtrykkene som presses nordover, gjør at været på Østlandet blir veldig bra, sier meteorologen og bruker betegnelsen «fryd og gammen» når det gjelder værutsiktene de nærmeste dagene.

Været på det sentrale Østlandet vil bli preget av mye sol og lite vind de neste dagene. Utover i neste uke blir det mer overskyet, men lite nedbør.

(©NTB)

Artikkeltags