Det er betydelig snøskredfare i Salten.

– Det er en krevende situasjon. I tillegg til mye nysnø og vind finnes det områder med vedvarende svake lag under den ferske fokksnøen, som gir et svært ustabilt snødekke, opplyser Varsom.no.

Snøbyger og vind

Lørdag ettermiddag skrev NTB at det er ventet betydelig snøskredfare flere steder i Nord-Norge – og andre deler av landet.

Årsaken var i stor grad at det er ventet snøbyger og vind. Stedvis kan det komme opp mot 30 centimeter nysnø.

Påfyll av nysnø i kombinasjon med at vinden dreier, kan flytte snø som har ligget i le og danner ferske fokksnøflak, opplyser skredvarslingen til Varsom.no, en tjeneste levert av Meteorologisk institutt, Statens vegvesen og Norges vassdrags- og energidirektorat.

Dette gjelder for områder i Vest-Finnmark, Nord-Troms, Lyngen, Tromsø, Sør-Troms, Indre Troms, samt Ofoten, Salten og Svartisen.

Ventes roligere vær

Selv om faregraden nå er noe nedjustert, opplyser Varsom.no at man bør unngå bratte heng og terrengfeller under og etter snøfallet til nysnøen har stabilisert seg.

– Skredproblemet finnes overalt hvor det ligger mye nysnø i bratt terreng. Se etter nysnø som binder seg sammen til myke flak og sprekker opp eller fester seg dårlig til den eldre snøen under. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn, skriver de.

Men det ventes roligere vær og skredfaren avtar. Imidlertid vil det fremdeles være krevende forhold i fjellet.

– Ferske fokksnøflak stabiliseres gradvis. Vær oppmerksom i høyden der fokksnø ligger oppå nedføyka overflaterim og/eller kantkorn, melder de.

Nyttårsaften meldes det også om betydelig snøskredfare i regionen.