Det ventes nedbør i Salten, men det er ingen grunn til å senke skuldrene: - Det blir ingen rotbløyte

Sist helg var det to-tre meldinger om skogbrann i Salten. Her er et fra

Sist helg var det to-tre meldinger om skogbrann i Salten. Her er et fra Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Etter en lengre periode med tørke, er det stor skogbrannfare i hele Nordland. Med unntak har noen få dråper med regn, har det vært sol og fint vær over flere uker. Det skaper hodebry for 110-sentralen i Nordland, som sist helg måtte hanskes med flere små og store branntilfeller.

Tørt vær

Lørdag brøt det ut brann ved Steigtindvatnet i Bodø, etter at et bål kom ut av kontroll. Dette medførte storutrykning av brannmannskaper, og Sivilforsvaret. Til slutt lyktes man å få kontroll på brannen, og denne ble slukket. Nå sier vakthavende meteorolog, Mariann Aabrekk ved Storm Weather Center, at det er ventet noe nedbør fra onsdag mot torsdag.

- Men det er dessverre ikke nok nedbør til å kunne tak knekken på skogbrannfaren, sier Aabrekk.

Hun sier at det vil komme noen byger, men at det ikke blir spesielt vått.

- For å kunne ta knekken på skogbrannfaren er man avhengig av et stort nedbørsfelt. Det blir nok ingen rotbløyte denne gangen, sier Aabrekk.

Fram mot helga blir det enda mer tørt og fint vær, og de delene av terrenget som måtte få noe nedbør, vil igjen tørke opp.

- Ikke tenn opp

Vaktleder Viggo Dreyer ved 110-sentralen, sier at folk må fortsatt være forsiktige i terrenget.

- Folk må respektere bålforbudet. Nå har vi hatt et par tre hendelser allerede, og vi oppfordrer folk til å la være å tenne opp. Man må tenkte seg skikkelig godt om, og vi anbefaler ikke bål verken her eller der, sier Dreyer, og henviser også til tilrettelagte bålplasser.

- Er man i tvil, så lar man være.

Artikkeltags