Nettavisen: Tirsdag går sola ned for siste gang i år i Nordkapp. Så følger Berlevåg, Hammerfest, Vardø, Alta, Tromsø, Karasjok, Andenes, Bardufoss, Harstad og Svolvær i tur og orden. Kartet fra Meteorologisk institutt viser datoene for når mørketida starter i disse byene.

- Fine farger på himmelen

- Det er mange som kaller det fargetida, for når det er klarvær, er det ofte mye fine farger på himmelen. Du kan si vi har en kjempelang solnedgang og soloppgang. Særlig når det er snø på bakken og klarvær, blir det fint, forklarer statsmeteorolog Håvard Thorset til Nettavisen. Han er opprinnelig fra Hemsedal, men er stasjonert hos værvarslingstjenesten i Tromsø.

Mørkt, men ikke mørketid

Og hva med Bodø? Nordlands største by er en historie for seg. De har faktisk ikke mørketid, selv om den ligger nord for Polarsirkelen.

Det er avbøyningen av sollyset som gjør at grensa for mørketid ligger litt nord for polarsirkelen, og derfor har Bodø ikke mørketid, skriver meteorologene på nettstedet yr.no.

Nå vil noen protestere, for selv uten mørketid, så blir sola borte i Bodø i én måned. Det er fordi høye fjell stenger for sollyset. Og når det igjen blir sommer, er Bodø blant byene som har midnattssol. Forklaringen er at grensa for midnattssol går litt sør for polarsirkelen.

Lavtrykk i nord

De neste dagene er det ikke så mye å glede seg til værmessig i Nord-Norge. Her innledes mørketida med lavtrykk og ruskevær.

- Særlig fredag ser forblåst ut, sier meteorologen.

Lavtrykket som rår i nord gir nordvestlig vind inn mot Troms og Finnmark. Nordland går foreløpig klar. Tirsdag har de fortsatt glede av det samme høytrykket som ligger over Sør-Norge.

- Troms og Finnmark ligger på nordsiden av dette lavtrykket. Her blir det perioder med sludd og snøbyger i dagene framover. Foreløpig er det ikke snø i lavlandet, men du skal ikke så høyt opp før snøen kommer, sier Thorset.

Nordland kan regne med oppholdsvær en stund utover i uka, før høytrykket trekker seg sørover og det blir ruskevær og lavtrykk også her.

Uforutsigbart høytrykk

I Sør-Norge innrømmer statsmeteorologen at været er litt vanskelig å varsle akkurat nå.

- Det er store variasjoner, og mange steder ligger det et lavt skydekke. Søker du klarvær, er det sikreste å komme seg opp i høyden. Temperaturene er også vanskelig å forutsi. De vil avhenge mye av vind og skydekke. Inversjon kan gjøre at det er kaldt i lavlandet og varmere oppe i fjellet, men hvis vinden kommer, så blandes dette, sier Thorset.