Joachim (29) berget Geir: – Med rundt to tonn vann i båten ble det for mye

SNARRÅDIG: Joachim Johnsen (29) var raskt ute med båten sin da han fikk vite at en mann var i trøbbel ute på havet.

SNARRÅDIG: Joachim Johnsen (29) var raskt ute med båten sin da han fikk vite at en mann var i trøbbel ute på havet. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

– Jeg og kjæresten var ute og trillet en tur med ungen mens vi så til båten vi har liggende i havna. Så ble jeg kontaktet av en kar i bil som hadde sett at en båt hadde kantret rundt.

Det sier Joachim Johnsen. Båten som hadde kantret utenfor Skivika havn i 15-tiden var en småbåt og den hadde gått helt rundt. Den uheldige eieren hadde klatret oppå kjølen og Johnsen bestemte seg for å ta ting i egne hender.

– Han som gjorde meg oppmerksom på båten lurte på nummeret til Redningsselskapet, men siden han satt oppå båten bestemte jeg meg for å dra ut selv.

Se video fra bergingen i videovinduet midt i saken.

Ingen dramatikk

Johnsen tok en større gummibåt, en såkalt RIB-båt, og dro ut til mannen. Ifølge Johnsen var det ikke så dramatisk som det kanskje så ut til å være.

– Jeg dro ut og plukket han opp. Deretter kjørte jeg han inn til land. Så ringte jeg kystradioen for å gjøre dem oppmerksom på at mannen var i sikkerhet og at det lå en kantret båt ute i sjøen her.

LES MER: Reagerte lynraskt da han så småbåten kantre i Bodø

Redningsskøyta kom likevel ut siden de var på vei tilbake etter et annet oppdrag. Johnsen sa at båten sannsynligvis kommer til å ligge der en stund.

– Det var for store bølger til at vi kunne taue båten akkurat nå, så den kommer nok til å ligge der.

– Hva sa båteieren da du plukket han opp?

– Han var nå glad og takknemlig for det. Han var tørr og varm, så det gikk greit med han.

  Mest redd for mobilen

  Fiskeren som eier den kantrede båten er Geir Løpsmark fra Bodø. Han forteller at det hele antakelig opplevdes mer dramatisk for de på land, enn for ham selv.

  – Det hele var egentlig ganske udramatisk, og et lite øyeblikk vurderte jeg å hoppe i havet for å svømme i land. Det ville tatt meg to minutter, sier Løpsmark.

  Men på land satt en kompis og ventet i en bil. Han hadde lyst å se dagens fangst, men da den 20-fots åpne fiskebåten kantret, skaffet kompisen hjelp.

  – Kameraten min på land sa at jeg skulle bare vente, for nå var Joachim på vei med RIBen. Det var aldri snakk om noen krise, sier Løpsmark.

  – To tonn vann

  Han forklarer at det var en brottsjø som kastet 2–3 kubikk vann inn i båten, samtidig som havstrømmene vred båten rundt.

  – Med rundt to tonn vann i båten ble det for mye. Jeg skjønte hva som var i ferd med å skje, og jeg løp fram til bøya som jeg sto fast i. Tanken var at jeg skulle klare å komme meg til land.

  Men før båten var løs måtte han løpe bakover i båten.

  – Jeg vet jo hvordan båten min er på kjølen bak. Da båten kantret tok jeg tak i stammen på motoren og klatret rundt, forteller han. Han var aldri redd for sin egen sikkerhet, og forsikrer at han hadde bekledning med flyteelementer.

  – Jeg har en Regatta Fisherman-buske med flytelementer i. Den står man godt i havet med. Det var nå helst mobiltelefonen min jeg var redd for, avslutter han.

  Kunne gått verre

  Vakthavende redningsleder hos Hovedredningssentralen, Olav Bjørgaas, gir ære til Johnsen som reddet fiskeren.

  – Det her gikk så fort at vi rakk ikke komme ut til selve hendelsen. All ære til han som sto på land.

  Han sier at denne hendelsen kunne endt mye verre, hadde det ikke vært for den snarrådige mannen på land.

  – Heldigvis kom han raskt ut til stedet. Alt skal stå bra til med han som var om bord i småbåten, sier Bjørgaas.

  Han forteller at det har vært kuling styrke i kastene søndag. Meteorologisk institutt gikk fredag ut med advarsel mot opptil sterk kuling i Salten, og det ble frarådet å gå ut i småbåt.

  Artikkeltags