Meteorologene har sendt ut obs-varsel i Salten: – Vær forsiktig når du ferdes utendørs

Bodø er en av de byene i Salten som kan oppleve store nedbørmengder i helgen. Høsten er i anmarsj, skal vi tro metorologene.

Bodø er en av de byene i Salten som kan oppleve store nedbørmengder i helgen. Høsten er i anmarsj, skal vi tro metorologene. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Hold på hatten! Nå kommer høstværet.

DEL

Er du en av dem som holder paraplyen godt over hodet i disse dager? Da må du bare fortsette med det. I helgen skal det nemlig skylle ned over Salten.

Meteorologene melder om opp mot 50 millimeter nedbør på få timer – flere steder.

Kraftige vindkast

Før lørdag morgen ventes det vestlig sterk kuling med lokalt kraftige vindkast på 25 til 30 meter i sekundet. Minkende vind lørdag kveld og natt til søndag.

Vinden skal øke fra lørdag morgen klokken 06.00 og vil avta klokken 00.00 søndag 12 august.

– Løse gjenstander som trampoliner og hagemøbler kan blåse av gårde. Vær forsiktig når du ferdes utendørs, melder yr.no.

– Kraftige vindkast

Mette Skjerdal ved Meteorologisk institutt forteller at det er et lavtrykk som kommer fra sør i landet.

– Det ligger rundt nordlige Frankrike nå og vil treffe Nordland lørdag morgen, forteller Skjerdal til Avisa Nordland og legger til:

– Det vil være kraftige vindkast.

Vil minke

– Vinden vil treffe Bodø lørdag kveld, men den vil da ha minket litt i forhold til den verste vinden. Den vil fortsatt være kraftig, men den skal minke utover natten.

Vestavinden vil føre med seg mye nedbør. I løpet av 24 timer i helga kan det komme opp imot 50 millimeter nedbør.

– Det vil være mest på søndag, men det starter lørdag. Spesielt lørdag kveld vil det regne mye i Bodø. Fauske vil også få en del regnbyger lørdag kveld, forteller meteorologen. 

Hva bør du gjøre hvis det er sendt ut stormvarsel?

  • Løse gjenstander kan skape farlige situasjoner. Hagemøbler, partytelt, lekehytter og trampoliner er utsatt. Rydd hage og terrasse for ting som kan tas av stormen. Ta av trampolineduk og sikkerhetsnett - eller plukk fra hverandre hele trampolinen.
  • Før stormen bør du også ta en titt opp på taket ditt for å se om det kan være løse takstein eller –plater vinden kan få tak under.
  • Bygg under oppføring/ombygging skal sikres godt. Pass særlig på om vinden kan gripe fatt i presenninger som dekker deler av bygningskonstruksjonen.
  • Lette konstruksjoner som levegger, uthus, garasjer med åpen port og naust er utsatt. God innfesting/forankring reduserer potensialet for skader. Alt skal være festet på en skikkelig måte.
  • Vinduer og dører som kan bli utsatt for treffskader kan dekkes til med kryssfinerplater.
  • Har du campingvogn eller bobil, bør du prøve å sette den i le for vinden. Store flater virker nærmest som seil for den sterke vinden.

Kilde: Forsikringsselskapet If

Artikkeltags